Matematika ni dovolj

Kek po bolečem porazu: "Bojim se le bolezni, ne menjave"

S.R./STA
8. 9. 2021, 09.38
Posodobljeno: 8. 9. 2021, 09.38
Deli članek:

Slovenski nogometaši so bili včeraj na Poljudu povsem nemočni, septembrski cikel kvalifikacij za svetovno prvenstvo so končali z zmago, remijem in porazom, po včerajšnjem porazu pa je v ustih ostal grenak priokus.

Reuters
"To ni čas za alibije. Če je to, kar smo pokazali v Splitu, naša realnost, potem smo v velikih težavah," je dejal Kek.

Matematično je v igri še 12 točk. Ob že omenjenima oktobrskima obračunoma z Malto in Rusijo novembra Slovence čakata še gostovanje na Slovaškem in domača tekma s Ciprom. V skupini H sta s po 13 točkami na vrhu Hrvaška in Rusija, sledi Slovaška z devetimi točkami, Slovenija jih ima sedem, Malta in Ciper pa po štiri.

Slovenija je po torkovenm porazu proti Hrvaški matematično sicer še v igri za pot v Katar, a je tudi slovenski selektor Matjaž Kek priznal, da s takšnim načinom ne bo šlo. "Bistvo vsega je to, da damo vse od sebe. Takrat smo videti dobro. Ko pa nismo na tej ravni, pa smo videti tako kot proti Hrvaški. V tej akciji smo osvojili štiri točke, ampak to res ni bilo dobro. Pogovoriti se moramo, na kakšen način bomo šli naprej, zagotovo ne s takšnim kot včeraj," je povedal razočarani Kek.

Nadaljeval je, da dokler igrajo tako, je "nesmiselno seštevati točke. Mi moramo na kakovostnejši način rešiti težave, ki se pojavljajo že precej časa. Kvalifikacije pa še niso končane. Štiri tekme so še, moraš biti optimist, ampak tudi realen. Potegniti je treba določene poteze, da ustavimo to padanje reprezentance. Upam, da je ta poraz nekaj, kar nas bo zbudilo, ne pa nekaj, kar bi nas potisnilo še globlje." Poudaril je, da je kot selektor on odgovoren za takšen položaj in da bo v kratkem sledil sestanek o tem, kako naprej.

Odgovorni tudi igralci

Čeprav je skorajšnji 60-letnik, jubilej bo praznoval v četrtek, z izjavo o odgovornosti zaščitil igralce, pa je kapetan Jan Oblak, ki je lastnoročno preprečil še precej hujši poraz proti Hrvatom, dejal, da je odgovornost (tudi) na igralcih.

"Po takšni tekmi ni pametno preveč govoriti v garderobi, saj so glave še vroče. So pa določene zadeve, ki jih moramo fantje med sabo rešiti. Selektor govori, da je odgovornost njegova, ampak je tudi naša. Na tej akciji nas je bilo 25 igralcev in mi si moramo povedati, ali si res želimo kaj narediti ali le to, da pač pridemo v reprezentanco le zato, da kdo ne bo rekel, da nismo prišli. Težava je mogoče v nas samih, ne selektorju, da se to dogaja," je bil neposreden Oblak.

Veliko se je govorilo in se govori o borbenosti in puščanju "vsega" na igrišču, toda vtis je precej drugačen. "Po kakovosti nismo enaki kot največje reprezentance, po borbenosti pa bi morali biti enaki ali še na višji ravni. Zakaj prihaja do tega, da se na eni tekmi borimo, na drugi pa ne, je težko pojasniti. Ne razumem tega. To je naša največja težava," je povedal vratar Atletica in dodal, da misli, da imajo dovolj kakovosti, da lahko igrajo "proti komurkoli. Ampak moramo igrati na polno." Slovenijo oktobra čakata gostovanje na Malti in domača tekma z Rusijo.

Reuters
Za Slovenijo se zdi uresničitev sanj o preboju na prvo veliko tekmovanje po letu SP 2010 precej oddaljena.

Strah pred zamenjavo?

Nekaj dvomov o svoji prihodnosti pa je bilo zaznati iz selektorjevih ust. Na vprašanje, ali se boji, da ga bodo zamenjali, je odgovoril: "Bojim se le bolezni, ne menjave. Ko si selektor, si pač odgovoren za takšno situacijo. Ne moreš s prstom kazati na določenega igralca. Dejstvo pa je, da moramo narediti veliko izboljšav."

Dodal je, da je treba razmišljati o kakovosti, o odnosu. "To ni čas za alibije. Če je to, kar smo pokazali v Splitu, naša realnost, potem smo v velikih težavah," je še povedal in v malce bolj optimističnih tonih zaključil: "Ampak pokazali smo tudi, da lahko igramo veliko bolje."

Delno so to v tem ciklu pokazali proti Slovakom (1:1), ne pa proti Malti (kljub zmagi z 1:0) in Hrvaški. Za zdaj se tako zdi uresničitev sanj o preboju na prvo veliko tekmovanje po letu SP 2010 precej oddaljena.