Nedostojno vedenje

Globe za žaljenje vseh, ne le politikov

B.K.
7. 9. 2021, 18.44
Posodobljeno: 7. 9. 2021, 18.52
Deli članek:

Odbor Državnega zbora za notranje zadeve je obravnaval predlog novele zakona o javnem redu in miru.

Bobo
Fotografija je simbolična.

V minulem tednu je odmevalo dopolnilo novele zakona, s katerim je koalicija predlagala uvedbo denarne kazni za nedostojno vedenje do predstavnikov oblasti in njihovih bližnjih. Vpitje, kričanje in drugačno vznemirjanje predstavnikov oblasti bi bilo kaznovano z globo med 500 in 1000 evrov.

Kasneje so vodje koalicijskih poslanskih skupin dopolnilo spremenile na način, da se kaznuje nedostojno vedenje tudi, če to ni uperjeno proti predstavnikom oblasti. Globa bi tako doletela vsakogar, ki bi z nedostojnim vedenjem vznemirjal ostale prebivalce, ne glede na njihov politični status.

Na razpravi na Odboru DZ za notranje zadeve je bilo danes slišati več očitkov na omenjeno dopolnilo s strani opozicijskih poslancev. Poslanec LMŠ Rudi Medved je tako koaliciji očital, da je dikcijo glede spornega člena opreprosto zamaskirala. "Še vedno iz tega člena veje poskus uvedbe verbalnega delikta," je opozoril. Državni sekretar Franc Kangler pa je izpostavil, da se mu zdi nedostojno, da nekoga javno žalijo zaradi dela, ki ga opravlja.

Sejo je predsednik odbora za notranje zadeve Branko Grims za danes prekinil. Kot poroča radijski Dnevnik, naj bi Grims tako ravnal, ker je kazalo, da zakon kot celota na odboru ne bo uspešen.

Nov zakon

Predlog novele je sicer že ob vložitvi predvideval posege v 25 od skupno 30 členov zakonskega besedila, tako da je zakonodajno-pravna služba DZ opozorila, da je ob tako obsežnih spremembah treba pripraviti nov zakon, in ne novelo, poroča STA.

Med glavnimi rešitvami v predlogu novele so sicer na ministrstvu izpostavili preprečevanje opravljanja nalog samoorganiziranim združbam s tendenco izvajanja zakonskih nalog organov oblasti, širitev nabora upravičenih razlogov za zbiranje prostovoljnih prispevkov, in sicer tudi za primer bolezni ali telesne poškodbe, ter uvedbo prekrška, storjenega s hrupom.