V igri tudi šolanje na daljavo

Janša bi oktobra spet zapiral državo

R.T.
7. 9. 2021, 19.00
Posodobljeno: 8. 9. 2021, 06.09
Deli članek:

V vladnih krogih sicer neradi govorijo o možnih jesenskih scenarijih, a do nas so vendarle pricurljale besede predsednika 14. slovenske vlade Janeza Janše. Ta naj bi konec tedna ožjim sodelavcem, ko je beseda tekla o vnovičnem porastu števila okuženih s koronavirusom in o izjemno nizki precepljenosti v državi, mirno (na)povedal, da po balkanskem vrhu lahko pričakujemo razglasitev epidemije in zaprtje celotne države.

STA
Janez Janša.

Ker Janez Janša velja za politika, ki ne govori »na pamet«, in ker zaupamo našim virom blizu njega, smo premierovo napoved seveda preverili. Na vladnem uradu za komuniciranje (UKOM), ki ga vodi Janšev dolgoletni in zvesti privrženec Uroš Urbanija, nam na jasno vprašanje, ali se oktobra res obeta razglasitev epidemije in posledično zaprtje celotne države, niso direktno odgovorili: naše informacije niso ne potrdili, ne zanikali. V odgovor so zapisali, da vlada »natančno spremlja epidemiološke razmere in jim po posvetovanju z NIJZ in člani svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje prilagaja ukrepe, namenjene zamejevanju širjenja Covid-19«. Razložili so še, da je sledenje PCT protokolu ključno za zamejitev širjenja okužb, »pri čemer je cepljenje še zmeraj najbolj učinkovito orodje za preprečevanje okužb in hispitalizacij zaradi težkega poteka bolezni«. Svoj odgovor so na UKOM-u sklenili pomenljivo: »Glede na vedno slabše epidemiološke razmere bo vlada še naprej natančno spremljala razmere in temu prilagodila tudi načrt ukrepanja v prihodnjih tednih, mesecih«.

Tako stroka kot ministri se pa potiho zavedajo, da v državi glede na naraščajoče število okuženih in hospitaliziranih, predvsem pa glede na število otrok, ki so zaradi okužb namesto v šolah, doma v karanteni (trenutno je v karanteni 3664 šoloobveznih otrok), do razglasitve epidemije resnično ni več daleč. Pretresajo se tudi scenariji o ponovnem šolanju na daljavo. 

Več v današnji izdaji časopisa Novice Svet24 ali v digitalni izdaji na Trafika24.