Kadrovanje

Januarja piarovka, danes pravnica

Mihael Korsika
7. 9. 2021, 15.56
Posodobljeno: 7. 9. 2021, 16.42
Deli članek:

Na vladnem uradu so po naših informacijah kot pravnico zaposlili nekdanjo veliko zaupnico nekdanje predsednice Desusa Jasmino Opec Vöröš, ki jo je predsednik vlade Janez Janša med začasnim vodenjem zdravstvenega ministrstva januarja letos na zaupanje imenoval za piarovko ministrstva.

Mediaspeed
Jasmina Opec.

Nekdanja predsednica Desusa Aleksandra Pivec je lani pozimi, manj kot mesec dni po tem, ko so ji delegati na kongresu zaupali vodenje stranke, kot kmetijska ministrica kot svojo osebno asistentko zaposlila Jasmino Opec Vöröš. Delovno mesto je bilo vezano na mandat Pivčeve, saj jo je zaposlila na zaupanje.

Imenovanje je tedaj presenetilo nekatere vplivnejše člane Desusa, saj je Vöröševa leta 2013 na primer ugotavljala, da vlada »žaga vejo, na kateri sedi država«, ker namesto mladih, ki naj bi predstavljali prihodnost, podpira upokojence. Njenega moža Tiborja Vöröša je želela Pivčeva imenovati za generalnega sekretarja stranke, a ji ni uspelo.

Korenine v SLS

Zakonca Vöröš sta bila dolgoletna vplivna člana Slovenske ljudske stranke, ona je iz SLS izstopila leta 2018, on pa nekaj dni po imenovanju tretje vlade Janeza Janše marca lani. Jasmina Opec Vöröš je bila v parlamentarnem mandatu od 2011 do 2014 poslanka SLS, nekaj časa je bila podpredsednica stranke in vodja pomladka SLS Nova generacija, njen mož Tibor pa član izvršilnega odbora SLS.

Po odstopu Aleksandre Pivec z mesta kmetijske ministrice je Opec Vöröševa izgubila službo, a ne za dolgo. Janša jo je med začasnim vodenjem zdravstvenega ministrstva na zaupanje zaposlil kot predstavnico ministrstva za odnose z javnostmi.

Po naših zanesljivih informacijah je Opec Vöröševa zdaj kot pravnica dobila zaposlitev na vladnem uradu za komuniciranje (Ukom), ki ga vodi Uroš Urbanija, velik podpornik premierja v njegovem boju proti medijem. Urbanija, ki že devet mesecev preprečuje financiranje javnega servisa Slovenske tiskovne agencije, in Opec Vöröševa se poznata že vsaj pet let. On je bil odgovorni urednik portala in televizije Nova24, ona pa je tam delala kot novinarka.

»Kot bivša poslanka imam mnogo izkušenj z javnim nastopanjem, odnosi z javnostmi in tudi mediji. Te izkušnje uporabljam tudi pri svojih sedanjih aktivnostih,« je glede svojega novinarskega dela leta 2016 povedala za spletni portal Sobotainfo.

Molk Ukoma

Na Ukom smo poslali novinarska vprašanja o zaposlitvi Opec Vöröševe in njenih zadolžitvah, a nam na vprašanja niso odgovorili.