Pričakovano

V opoziciji udarili z dvema interpelacijama, na tnalu Dikaučič in Kustečeva

S.R.
7. 9. 2021, 13.36
Posodobljeno: 7. 9. 2021, 14.24
Deli članek:

Opozicijske stranke LMŠ, SD, Levica in SaB boj zoper vlado Janeza Janše nadaljuje z interpelacijama šolske ministrice in pravosodnega ministra.

Bobo
Interpelacijo zoper Kustečevo so napovedovali že dlje časa.

Prvaki opozicijskih strank, združenih v Koalicijo ustavnega loka, in vodje njihovih poslanskih skupin, so danes dopoldne staknili glave ter začrtali nadaljnje korake v boju proti vladi Janeza Janše. Kot je bilo pričakovati, so na udaru ministri, v prvi vrsti sta to ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec in minister za pravosodje Marjan Dikaučič.

Na novinarski konferenci po sestanku je prvi spregovoril prvak LMŠ Marjan Šarec, ki je pojasnil, da so se v opoziciji dogovorili za vložitev dveh interpelacij ter tudi to, da bojo še naprej usklajevali vse svoje aktivnosti, kot so počeli doslej. Interpelacijo zoper pravosodnega ministra Dikaučiča, katere nosilci so stranka LMŠ, so po Šarčevih besedah spisali že pred časom, danes pa je nastopil dan, ko se jim je zdelo pametno, da jo vložijo. Pojasnil je še, da Dikaučič že v osnovi ne bi smel postati pravosodni minister, na kar so opozarjali že pred časom. Očitajo mu predvsem, da je dopustil, da steče postopek za ponovljen razpis za evropska delegirana tožilca, ter da zaradi "odprtih postopkov" tako ali tako sploh ne bi smel postati pravosodni minister. Dikaučič je sicer že avgusta vse očitke na njegov račun v celoti zavrnil.

Bobo
Interpelacije bo deležen pravosodni minister Dikaučič.

Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec je nato naznanil še interpelacijo Kustečeve, ki jo v Levici vlagajo skupaj s stranko SD. Tudi interpelacija zoper Kustečevo se je napovedovala že dlje časa, a je vmes posegla bolezen. Kustečeva je namreč zbolela za covidom-19, zato se je opozicija takrat odločila, da z interpelacijo počaka.Med drugim ji po poročanju STA očitajo nesposobnost in kaos pred začetkom letošnjega šolskega leta. V šolah namreč do zadnjega tedna pred začetkom pouka niso imeli jasnih navodil, kako bo šolsko leto potekalo v luči epidemije covida-19. Na ministrstvu za izobraževanje so sicer avgusta v odzivu na takratno napoved interpelacije Kustečeve poudarili, da priprave na začetek novega šolskega leta potekajo aktivno in da bistvenih novosti pri pedagoškem delu ne bo, bo pa novost pogoj PCT.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je nato ocenil, da "če bi bili normalna država, noben od dvojice ne bi bil več minister."