Odločitev Upravne enote Ljubljana

Zanikovalci koronavirusa ne smejo več pred RTVS

J.P./STA
6. 9. 2021, 17.33
Posodobljeno: 6. 9. 2021, 17.34
Deli članek:

Policija je predlagala, Upravna enota Ljubljana pa odločila: nadaljnji shodi zanikovalcev obstoja novega koronavirusa, ki so v petek vdrli v prostore Radiotelevizije Slovenija, so prepovedani.

Bobo
Incident na TV Slovenija

Še danes odpravljena odločba bo po napovednih organizatorju vročena v torek, s tem pa bo stopila v veljavo. Kot je za Televizijo Slovenija povedal generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough, so zoper vse vpletene vložili kazenske ovadbe, obljubil pa je tudi okrepljeno varovanje Televizije Slovenija.

STA poroča, da je imela skupina prijavljene shode pred RTVS v Ljubljani vsak dan do konca letošnjega leta. Prijavljeni so pod geslom Miroljubno zborovanje za osvoboditev, očiščenje, preporod RTV SLO in Slovenije.

Policija je predlagala njihovo prepoved že julija, ko so protestniki že kršili javni red in mir, a upravna enota takrat ni sledila njenemu predlogu.

"UE Ljubljana je predlog za prepoved javnega shoda pregledala in v ta namen 30. julija sklicala ustno obravnavo z namenom ugotovitve resničnega dejanskega stanja. Na ustni obravnavi je organizator časovno opredelil javni shod, opredelil prireditveni prostor ter navedel način varovanja in čas trajanja javnega shoda. Glede na to in ker policijska postaja Ljubljana Center v predlogu za prepoved ni navedla konkretnih razlogov, zaradi katerih bi bilo na javnem shodu ogroženo življenje in zdravje ljudi, UE Ljubljana ni mogla slediti predlogu za prepoved javnega shoda," so pojasnili na upravni enoti.

Po petkovem vdoru skupine v stavbo RTVS je policija znova vložila predlog za prepoved teh shodov in, kot kaže, je tokrat dovolj razlogov za takšen ukrep. "Na današnji dan je policija ponovno podala predlog za prepoved shoda, ki ga je ustrezno utemeljila. Temu predlogu bo Upravna enota Ljubljana sledila in zaradi nujnosti postopka z jutrišnjim dnem prepovedala shod," so za STA še pojasnili na upravni enoti.

Vodstvo RTVS se bo v sredo sestalo z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem. Razpravljali bodo o možnosti odkupa zemljišča ob stavbi RTVS, kar bi omogočilo postavitev varnostne ograje, je še poročala Televizija Slovenija.