ODREŠITEV

Prvi bolniki že prejeli novo zdravilo proti covidu-19

Žiga Kariž
6. 9. 2021, 20.00
Deli članek:

Zdravniki lahko v boju z virusom SARS-CoV-2 kmalu pričakujejo okrepitve. Pišemo o zdravilih, ki se uporabljajo danes, in tistih, ki jih lahko pričakujemo že čez nekaj mesecev.

STA
cepljenje

Trenutno je edina rešitev, ki jo ima človeštvo na voljo v boju z zahrbtno epidemijo, cepljenje. A številna farmacevtska podjetja so v zadnjem letu dosegla velik napredek tudi v razvoju zdravil. Nekatera so že v uporabi, druga so v fazi kliničnih testiranj. Med najbolj obetavnimi so izdelki podjetij, ki jih že poznamo: AstraZenece in Pfizerja, ki je prvega septembra javnost obvestil, da so prvi bolniki že prejeli odmerke novega zdravila.

Lažna odrešitev

Čeprav je na družbenih omrežjih največ govora o ivermektinu in hidroksiklorokinu, slednja nikakor ne spadata v izbor pripravkov, ki bi lahko pomagali pri premagovanju zdravstvenih težav ob okužbi s SARS-CoV-2. Zdravniki že dlje časa opozarjajo, da ni nobenih dokazov o koristi teh učinkovin. Celo nasprotno, po svetu v zadnjem času beležijo vse več primerov predoziranja z ivermektinom, saj ga ljudje jemljejo brez strokovnih navodil.

Protitelesa

A četudi ti učinkovini ne delujeta, zdravniki v boju z boleznijo niso popolnoma goli in bosi. Pri tistih, ki kažejo simptome okužbe in zaradi starosti, hipertenzije, debelosti ali drugih pridobljenih bolezenskih stanj spadajo med osebe s povečanim tveganjem za težji potek bolezni, zdravniki uporabljajo kombinacijo zdravil kasirivimab in imdevimab, ki ju proizvaja ameriško biotehnološko podjetje Regeneron; kombinacija zdravil je med drugim poznana pod imenom REGEN-COV. Gre za monoklonska protitelesa, ki se lahko uporabljajo za zdravljenje potrjene bolezni covid-19 pri bolnikih, ki ne potrebujejo dodatka kisika in pri katerih obstaja veliko tveganje za razvoj hude oblike bolezni. Monoklonsko protitelo je protitelo (vrsta proteina), ki je bilo zasnovano tako, da prepozna in se pritrdi na določeno strukturo (imenovano antigen). Kasirivimabin imdevimab sta bila zasnovana za pritrditev na protein bodico virusa SARS-CoV-2 na dveh različnih mestih. Ko so protitelesa pritrjena na protein bodico, virus ne more vstopiti v telesne celice. Testiranja so pokazala, da uporaba zdravil znatno zmanjša količino virusa v nosu in žrelu.

STA
Deksametazon je ena redkih učinkovin, ki pomagajo ob težjem poteku bolezni.

Ob težjem poteku bolezni

Drugo zdravilo, ki ga zdravniki uporabljajo pri pacientih s hujšim potekom bolezni, ki potrebujejo intenzivno nego, je kortikosteroid deksametazon in njegove različice, na primer medrol. Zanimivo je, da po pričevanju zdravnikov deksametazon v zgodnjih fazah bolezni celo škoduje, ko bolezen napreduje, pa je med redkimi učinkovitimi zdravili. V kombinaciji z deksametazonom zdravniki uporabljajo še remdesivir, ki glede na podatke, objavljene na spletnih straneh agencije za varnost zdravil, skrajša trajanje bolezni. Prve študije, ki so jih izvedli s tem zdravilom, naj bi pokazale, da se trajanje bolezni skrajša za približno trideset odstotkov. Ob težjem poteku bolezni se uporablja tudi tocilizumab, ki pa velja za zelo drago zdravilo v primerjavi z deksametazonom.

Dreamstime
Pfizerjevo zdravilo bo treba zaužiti ob pojavu prvih simptomov.

Novo upanje

Do konca leta naj bi podjetji Pfizer in AstraZeneca že zaključili klinične študije zdravil, ki sta narejeni zgolj za zdravljenje covida-19. Predstavniki podjetja Pfizer so se prejšnji mesec sestali tudi s predstavniki naše vlade. Zdravilo, ki nosi testno ime PF07321332, so prvega septembra že prejeli prvi pacienti. Znano je, da se ga bo jemalo v obliki tablet in bi ga zdravniki predpisali ob prvem pojavu simptomov. Jemanje učinkovine naj bi preprečilo hujši potek bolezni. 

Več o drugem zdravilu, ki si ga lahko kmalu obetamo in komu je namenjen v tiskani izdaji Novic Svet24!