UKC Ljubljana

Od 18 bolnikov sta na intenzivnem oddelku dva polno cepljenja

G.G./STA
6. 9. 2021, 13.25
Posodobljeno: 6. 9. 2021, 13.43
Deli članek:

"Zaskrbljujoče je, da bolnišnično obravnavo potrebujejo vse mlajši bolniki," pravi vodja intenzivne enote na Infekcijski kliniki Matjaž Jereb.

Primož Lavre
Fotografija je arhivska

Iz ljubljanskega Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) so sporočili, da je bilo pri njih danes zjutraj hospitaliziranih 69 oseb na covidnih oddelkih, od tega 19 na enotah intenzivne terapije. Povprečna starost hospitaliziranih je 60 let, na enotah intenzivne terapije pa 61 let, so zapisali. V to nista všteti dve porodnici na ginekološki kliniki, okuženi z novim koronavirusom, sicer stari 41 in 42 let.

Najmlajši covidni bolnik, ki ga zdravijo v UKC Ljubljana, je star 25 let, v enoti intenzivne terapije pa 24 let. Na ravni države je najmlajši hospitalizirani bolnik star 19 let, je objavila vlada.

Jereb ni optimističen. Pojasnil je, da je virusa v populaciji veliko, zato nezaščiteni pogosteje zbolevajo, teh pa je več med mlajšo populacijo. "Nihče ni varen pred okužbo, najmlajši bolnik povsem brez pridruženih kroničnih bolezni na navadnem oddelku je star 27 let," je povedal in dodal, da sta od 18 bolnikov na intenzivnem oddelku le dva polno cepljena.

Nazadnje je bilo okoli 220 covidnih bolnikov hospitaliziranih konec maja v tretjem epidemičnem valu. V jesenskem valu pa je bilo 210 covidnih bolnikov hospitaliziranih sredi oktobra, 35 jih je takrat potrebovalo intenzivno zdravljenje.