Spet so jo "ujeli"

Soboška tožilka spet pijana za volanom? Govori se o dveh promilih ...

Andrej Bedek / Vestnik
5. 9. 2021, 10.32
Posodobljeno: 5. 9. 2021, 10.36
Deli članek:

Tožilka Anica Šoštarič, ki je bila že dvakrat v disciplinskem postopku, ker so jo februarja 2019 ujeli pijano za volanom, februarja letos pa se je v službi nedostojna vedla, se je zapletla v nov prekršek. Tokrat spet za volanom avtomobila.

PU Novo mesto
Fotografija je simbolična.

Tožilka Okrožnega državnega tožilstva Murska Sobota Anica Šoštarič, ki so jo policisti konec februarja 2019 ujeli pijano med vožnjo – napihala je več kot dva promila, kar je štirikrat več od dovoljenega –, se je po podatkih Vestnika zapletla v nov prometni prekršek. V petek je po naših podatkih povzročila prometno nesrečo z materialno škodo in kraj nesreče zapustila. V policijskem postopku ji je nato preizkus alkoholiziranosti domnevno pokazal stopnjo alkohola v organizmu, ki je bila nad dovoljeno za vožnjo motornega vozila. Po podatkih Vestnika je bila ta najmanj dva promila alkohola. Dejan Bagari, vodja Operativno-komunikacijskega centra (OKC) Policijske uprave (PU) Murska Sobota, je na poizvedovanje Vestnika sicer odgovoril, da zaradi varstva osebnih podatkov podrobnejših podatkov o domnevni prometni nesreči pravosodne uslužbenke ne more posredovati.

Na vrhovnem državnem tožilstvu so poudarili, da vožnje pod vplivom alkohola prek zakonsko dovoljene meje ne tolerirajo, tudi če je zunaj službenega časa, saj takšno ravnanje tožilca kot javnega funkcionarja krni ugled poklica. Možne disciplinske sankcije, ki lahko doletijo tožilce v disciplinskem postopku, so sicer pisni opomin, zmanjšanje plače, ustavitev napredovanja, premestitev na drugo državno tožilstvo ali prenehanje funkcije državnega tožilca.

Je pa pojasnil, da so pomurski policisti v petek obravnavali sedem prometnih nesreč – dve zaradi neprilagojene hitrosti, dve zaradi nepravilne strani oziroma smeri vožnje in tri zaradi nepravilnega premika z vozili –, v katerih je nastala le materialna škoda. »V dveh primerih sta povzročitelja zapustila kraj prometne nesreče. V eni prometni nesreči je bil preizkus alkoholiziranosti pozitiven,« je še dodal vodja OKC murskosoboške PU.

Nov prekršek en mesec po vrnitvi nazaj v službo

Anica Šoštarič se je po storjenem prometnem prekršku v februarju 2019 v službo vrnila januarja letos, vendar se je kmalu po vrnitvi zapletla v nov prekršek. Konec februarja so jo zaradi domnevne vinjenosti poslali domov iz službe. Drago Farič, vodja tukajšnjega tožilstva, je takrat za Vestnik pojasnil, da je tožilka »v službi kršila delovne obveznosti s tem, da je ravnala v nasprotju s predpisi o varstvu in zdravju pri delu. Odrejen ji je bil preizkus alkoholiziranosti na delovnem mestu.«

Tožilka po podatkih Vestnika februarja v službi ni želela opraviti preizkusa alkoholiziranosti, obenem pa naj bi se bila vedla zelo nedostojno do nadrejenega in sodelavcev. Farič nam je takrat še pojasnil, da bo proti Šoštaričevi predlagal disciplinski postopek, kot ga je predlagal že februarja 2019 po storjenem prometnem prekršku.

Kazen za oba prekrška? Pisni opomin

Ko so novinarji Vestnika avgusta poizvedovali, kakšen je bil epilog obeh disciplinskih postopkov, jim je Darko Simonič, vodja disciplinskega sodišča prve stopnje za državne tožilce, odgovoril, da sta bila oba disciplinska postopka združena in tudi zaključena, »vendar odločitev disciplinskega senata še ni pravnomočna, disciplinska obravnava pa ni bila javna, zato vam zaenkrat več informacij od navedenih ne morem posredovati«.

Disciplinsko sodišče je Anici Šoštarič za oba prekrška izreklo pisni opomin, kar je za Vestnik nedavno sama potrdila v telefonskem pogovoru, v katerem je še povedala, da se je na odločitev sodišča pritožila in da je odšla na bolniški dopust. Za komentar petkovega dogajanja tokrat Šoštaričeve niso uspeli priklicati, čeprav je tožilka z njimi nov kontakt preko telefona navezala pred dnevi, ko jim je še enkrat podrobneje obrazložila svoje videnje obeh dosedanjih disciplinskih prekrškov, ki jih je domnevno povzročila.