Novi ukrepi

Črn scenarij: vrh 4. vala sredi oktobra, umrlo naj bi približno 1000 ljudi

J.P.
4. 9. 2021, 14.35
Posodobljeno: 4. 9. 2021, 16.52
Deli članek:

V tem primeru bi kapacitete zdravstva potisnili na maksimalni rob zmogljivosti.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Pred nami je težka jesen, zato je vlada na dopisni seji sprejela odlok o načinu izvajanja pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) za zajezitev širjenja okužb z virusom sars-cov-2.

Kot je na današnji tiskovni konferenci predstavil minister za zdravje Janez Poklukar, se reprodukcijsko število trenutno giblje med 1,2 in 1,5, z jesenjo pa bodo pogoji za širjenje virusa še ugodnejši.

Janez Poklukar: "Relativno normalno lahko živimo le z zadostno precepljenostjo."

Vrh četrtega vala si gre obetati v oktobru. Ob reprodukcijskem številu 2, kar pomeni, da bi vsak pozitiven okužil še dve osebi, bi ob 70-odstotni precepljenosti na vrhu četrtega vala imeli hospitaliziranih 1600 oseb. Ob verjetni 51-odstotni precepljenosti bi sredi oktobra imeli zasedenih približno 2900 bolnišničnih postelj, kar je dvakrat več kot v drugem valu. Na enotah intenzivne terapije bi ob 70-odstotni precepljenosti imeli 320 hospitaliziranih oseb, ob 51-odstotni precepljenosti pa okrog 560. V drugem valu je bilo hospitaliziranih največ 219 covidnih bolnikov.

V drugih polovici tedna bi lahko cepilni centri začeli izvajati cepljenje s tretjim odmerkom pri starejših od 70 let, kroničnih bolnikih, posameznikih z oslabljenim imunskim sistemom ter tistih, ki bi se za to možnost odločili prostovoljno.

Ob 51-odstotni precepljenosti bi imeli približno 1000 umrli, je nadaljeval Poklukar, ob 70-odstotni bi se ta številka precej znižala oziroma celo prepolovila.

Če bi se tak scenarij uresničil, bi kapacitete zdravstva potisnili na maksimalni rob zmogljivosti, je opozoril. Da bi epidemijo lahko imeli pod nadzorom, bi morali reprodukcijsko število ohranjati po 1,4. V tem primeru bi v bolnišnicah imeli ob 70-odstotni precepljenosti hospitaliziranih 400 oseb, ob 51-odstotni precepljenosti pa nekaj čez 800. Na enotah intenzivne nege bi ob 70-odstotni precepljenosti bilo okrog 80 hospitaliziranih, ob 51-odstotni pa okrog 140. Kar se tiče smrti, pa napovedi kažejo, da bi ob 70-odstotni precepljenosti umrlo približno 100 ljudi, ob 51-odstotni pa 400.

Ta teden je sta covidne bolnike začeli sprejemati bolnišnici Nova Gorica in Novo mesto, zaradi vse večjih potreb nameravajo s ponedeljkom zanje odpreti oddelek v splošni bolnišnici Izola.

Novi ukrepi

Pogoj PCT bodo morale izpolnjevati vse osebe, ki pri opravljanju dela prihajajo v neposreden stik z drugimi osebami oziroma so udeležene v okoljih ali dejavnostih, kjer obstaja neposredna nevarnost za izbruh okužbe in s tem nevarnost za zdravje. Omejitve PCT ne veljajo v primerih nujne oskrbe, zagotavljanja javnega reda in varnosti, medicinske pomoči ter zaščite in reševanja.

Za opravljanje dela kot pogoj testiranja se po njegovih besedah šteje tudi testiranje s testi HAG za samotestiranje. Osebam, ki ne izpolnjujejo pogoja PCT, se ne dovoli uporaba storitve ali udeležba ali prisotnost pri izvajanju dejavnosti, je povedal.

Uporaba zaščitne maske je obvezna pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oz. prostorih. Obvezna je tudi pri gibanju in zadrževanju na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 1,5 metra, je naštel minister.