Presežek bodo celo izvažali

FOTO: Proizvodnja elektrike je lahko prihodnost prav vsake vasi

Luka Tetičkovič
28. 8. 2021, 19.00
Posodobljeno: 28. 8. 2021, 20.38
Deli članek:

Razmeroma odročna vas Zavrate bo elektriko izvažala po že obstoječi infrastrukturi. Kot proizvajalci se lahko občani sami odločijo, po kakšni ceni in komu bodo presežek energije prek tržnice SunContract prodali. Vse to upravljajo prek aplikacije na mobilni napravi.

L.T.
Solarni paneli na kozolcu v vasi Zavrate nad Radečami.

V vasi Zavrate v občini Radeče je skupina Sonce postavila solarne panele, v katere so investirali sami in bodo po izteku najemne pogodbe prešli v last občanov. Rešitev je rentabilna za prav vsako vas v Sloveniji, ki lahko tako pride do samooskrbe z električno energijo.

»Tukaj smo zgradili 50-kilovatno sončno elektrarno, ki bo na leto proizvedla 50 megavatnih ur električne energije,« pojasnjuje Gregor Novak, solastnik skupine Sonce in direktor platforme SunContract.

»Po sistemu skupinske samooskrbne OVE-skupnosti v vasi porabljajo en del energije, ki jo proizvede ta elektrarna. Sončno elektrarno imajo zakupljeno, zanje to pomeni, da ne plačujejo več električne energije, ker imajo svojo. Plačujejo le še priklopnino, tistih 19 evrov za 25-amperske varovalke in del najemnine za elektrarno, ta je namreč naša, saj smo mi investirali vanjo,« pove Novak, »ves njihov račun za elektriko, ne samo za električno energijo, se bo zmanjšal za od 10 do 15 odstotkov. Za tiste, ki so prispevali svoje strehe, pa za 50 odstotkov ali pa ga sploh ne bo.«

»Elektrarna deluje 30 let in več, nato jo bomo najbrž nadgradili oziroma bodo zadevo nadaljevali drugi. Pričakujemo, da se bo vrednost naše investicije povrnila v 10 ali 12 letih. Življenjska doba najema pa je 20 let, torej imamo na koncu vsi nekaj od tega,« nadaljuje Novak.

L.T.
Elektrarne delujejo 30 let in več. Po 20 letih bodo prešle v last občanov, ki bodo do takrat zanje plačevali najemnino investitorju – podjetju SONCE.

Glede na kumulativno proizvodnjo na letni ravni

»Zadeva deluje tako, da se po zakonu in uredbi upošteva kumulativna proizvodnja električne energije na leto. Če porabimo več električne energije, kot smo je proizvedli, moramo to elektriko doplačati. Če se je proizvede več, jo lahko prek naše platforme prenesemo kamorkoli po Sloveniji. Lahko pa se tudi proda na naši energetski tržnici SunContract. Mi pri tem nismo posrednik pri ceni, določijo jo kupci oziroma prodajalci sami,« pojasni, kako deluje trgovanje z elektriko.

Zakonodaja torej spodbuja obnovljive vire energije (OVE) tako, da ko s solarnimi paneli proizvajamo električno energijo, to oddajamo v električno omrežje. Ko solarni paneli energije ne proizvajajo, jo iz omrežja odjemamo od drugih proizvajalcev. »Vemo, da so ti viri sicer obnovljivi, vendar niso zanesljivi. Termoelektrarna je seveda bolj zanesljiva,« Novak opozori, da v mračnih zimskih mesecih elektrika še vedno prihaja iz fosilnih goriv.

Začasno shranjevanje električne energije v dnevno-nočnem ciklu bomo kmalu lahko premoščali z baterijami. Novak pričakuje, da bodo te postale zelo aktualne po letu 2024. Uganka pa ostaja, kako energijo premoščati sezonsko – kako torej elektriko, proizvedeno iz sonca, shraniti za temnejše zimske mesece? Ena od rešitev je proizvodnja vodika s pomočjo električne energije. »Pričakujem neko kombinacijo različnih stvari, vemo pa, da se bodo termoelektrarne morale zapreti,« odgovarja Novak in ob tem pojasni da so Co2-certifikati uničili poslovni model termoelektrarn. Termoelektrarna Šoštanj tako celokupno na dan proizvede do milijon evrov izgube.

L.T.
Gregor Novak, solastnik podjetja SONCE.

Do lastne elektrarne mimo vse politike

Občani lahko do skupine Sonce pristopijo neposredno, »če imajo dobre odnose z občino, naj pristopijo skupaj z njo, sicer pa kar direktno. Naj pokličejo, prišli bomo na ogled in posvet, pokazali bomo, kako smo to že naredili,« pravi Novak, »vsakdo v vasi lahko pristopi k investiciji ali pa vanjo investiramo mi, lahko tudi po ključu delno-delno. Zakon to omogoča, mi pa igramo s povsem odprtimi kartami.«

»Sami so se organizirali, župan sem bil povabljen samo na zaključek,« to komentira Tomaž Režun, župan občine Radeče.

L.T.
S proizvedeno električno energijo lahko nato trgujete preko tržnice SunContract, ki je pri tem le posrednik. Sami določate za kakšno ceno in komu boste energijo prodali.