Slovenija

Tranzitni potniki (začasno) še brez nujnosti PCT

G.G./STA
27. 8. 2021, 19.35
Posodobljeno: 27. 8. 2021, 19.40
Deli članek:

Tranzitnim potnikom, ki potujejo prek Slovenije, vsaj še do 5. septembra ob vstopu v državo ne bo treba predložiti dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) (PCT).

Bobo
Mejni prehod Dragonja (fotografija je simbolična).

Sredi meseca je vlada sicer opozorila, da po 23. avgustu tranzit brez predložitve dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT ne bo več mogoč, a so sedaj znova podaljšali veljavnost določbe, ki tranzitne potnike uvršča med izjeme.

Za vstop v Slovenijo brez napotitve v desetdnevno karanteno na domu tako še naprej velja pogoj PCT. Izjema ostajajo tranzitni potniki, mednarodni prevozniki, otroci mlajši od 15 let, dvolastniki in čezmejni delovni migranti.

Od sobote pa bodo med izjemami tudi osebe, ki prevažajo otroka, mlajšega od 15 let, zaradi njegove vključenosti v vzgojo in izobraževanje, in se čez mejo vrnejo v dveh urah po prehodu meje.

Oseba, ki uveljavlja katero od navedenih izjem, mora policiji predložiti dokaze za obstoj teh izjem, sicer se napoti v karanteno na domu. Če gre za tujca brez prebivališča v Sloveniji, se mu vstop v državo dovoli in se ga napoti v karanteno na domu za deset dni le, če nedvomno dokaže, da ima zagotovljen prostor, kjer bo prestajal karanteno, sicer se mu vstop v Slovenijo ne dovoli. Osebi, ki je v primeru vstopa v Slovenijo napotena v karanteno in ne more zagotoviti izvajanja ukrepa karantene na naslovu svojega stalnega ali začasnega prebivališča ali drugem primernem prostoru, pa se zagotovi nastanitvena zmogljivost za potrebe izvajanja karantene, piše v odloku.