o razrešitvi direktorice TV Slovenija

Drama na nacionalki gre v "podaljške", vse niti zdaj v rokah direktorja

G.G./STA
16. 8. 2021, 16.42
Posodobljeno: 16. 8. 2021, 18.28
Deli članek:

Programski svet RTV Slovenije je bil na današnji izredni seji nesklepčen, zato ne bo sprejel odgovora na predlog generalnega direktorja javnega zavoda Andreja Graha Whatmougha za soglasje k razrešitvi direktorice TV Slovenija Natalije Gorščak.

STA
rtv Slovenija

Generalni direktor RTV Slovenija Andrej Grah Whatmough je dejal, da se bo pogovoril z direktorico TV Slovenije Natalijo Gorščak in postopek končal "relativno kmalu". Po dodatnem vprašanju predsednika sveta Cirila Baškoviča, ali bo to še pred prihodnjim ponedeljkom, je prikimal. Če generalni direktor po poteku roka ne prejme opredelitve sveta, sme o razrešitvi odločiti samostojno.

Glede na pravno mnenje, ki ga je pridobil Baškovič, se svetu rok za podajo odgovora izteče v torek. Programski svet bi v skladu s svojim poslovnikom lahko sicer znova zasedal v ponedeljek, kar pa glede na napoved generalnega direktorja ne bi bilo več smiselno.

Spletni portal MMC RTV poroča, da so bili prisotni svetniki razočarani nad obstruiranjem manjkajočih svetnikov, saj lahko zdaj Grah Whatmough odloči sam. "To pomeni, da programskega sveta za direktorja ni in lahko kar 'spokamo' in gremo domov," je dejal član sveta Lado Ambrožič.

Današnje dogajanje je bilo pričakovano, je ocenila Gorščakova. "Ko človek dobro pogleda, je bilo vse načrtovano," je dejala in dodala, da so se po njenem mnenju pri generalnem direktorju "dobro pripravili, se dobro organizirali". "Človek ostane brez besed, ko vidi, kaj se dogaja," je dodala.

Po statutu javnega zavoda ima pravico zahtevati sodno varstvo pred pristojnim sodiščem proti sklepu o razrešitvi, ki jo bo uporabila, je napovedala.

STA
Andrej Grah Whatmough in Natalija Gorščak na primerni razdalji enega metra, dejansko pa na različnih bregovih.

Grah Whatmough očita Gorščakovi, da ni spoštovala statuta Radiotelevizije Slovenija (RTVS), ker naj ne bi pridobila predhodnega mnenja takratnega generalnega direktorja Igorja Kadunca za prekoračitev porabe dodeljenih sredstev. Ob opozorilih ob zgodovinsko najnižjih gledanostih TV programov ni ukrepala, prav tako pa ni preverjala pogojev o desetletnem poslovnem sodelovanju RTVS s podjetjem v delni lasti sorodnika enega od odgovornih urednikov na TV Slovenija, je navedel v predlogu.

Gorščakova medtem ocenjuje, da je njegova obrazložitev očitkov na njen račun prirejena za razrešitev. Glavni razlog za njegov predlog je po njenem mnenju namreč to, da ne sledi njegovim zahtevam po kadrovskih in programskih spremembah, ki jih sam v skladu s statutom javnega zavoda ne more izvajati, je zapisala v odgovoru na njegov predlog.