Slovenija

Obljubljajo, da bodo ravnatelji posodobljene modele prejeli še pred začetkom šolskega leta

S.R./STA
12. 8. 2021, 19.44
Posodobljeno: 12. 8. 2021, 19.56
Deli članek:

Šolsko leto je pred vrati, številni deležniki pa še vedno nestrpno čakajo na podrobnejša pojasnila okoli režima, v skladu s katerim bo dijaki in šolarji vstopili v izobraževalne ustanove.

Bobo
Fotografija je simbolična.

V zadnjih dnevih se je veliko govorilo o uvedbi pogoja PCT tudi v izobraževanju, kar bo po navedbah ministrice ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec kot kaže postalo realnost. Poslanec SD Franc Trček je medtem na vlado naslovil vprašanje v zvezi s covidom-19 in pripravo na šolsko leto 2021/2022.

V odgovoru je vlada zapisala, da so skupaj z deležniki že v iztekajočem šolskem letu pripravili različne scenarije oziroma modele izvajanja vzgoje in izobraževanja v primeru širjenja novega koronavirusa. Kot so navedli, so vodstva šol pred začetkom šolskega leta seznanjena z različnimi modeli, ki so se tekom prejšnjega šolskega leta tudi uspešno izvajali.

Prenovljeni modeli do konca avgusta

Zavod RS za šolstvo skupaj s pristojnim ministrstvom, predstavniki vrtcev in šol ter Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ) in ministrstvom za zdravje tudi za prihodnje šolsko leto pripravlja posodobljene modele in priporočila za vzgojo in izobraževanje v času covida, ki bodo ravnateljem predstavljeni v avgustu in bodo na voljo v elektronski in tiskani obliki, so zapisali.

Poleg osnovnih in srednjih šol bodo modeli in priporočila zajeli tudi vrtce, šole s prilagojenim programom in glasbene šole.

Začeti in končati v šolah

Glede samotestiranja za učence in dijake pa vlada verjame, da se bo po dobrih izkušnjah učencev in dijakov, ki so se za to odločili že v minulem šolskem letu, za tovrstno varovanje svojega zdravja in zdravja drugih odločilo še več učencev in dijakov oziroma njihovih staršev.

Želja vseh deležnikov je, da se prihajajoče šolsko leto začne in konča v šolskih klopeh. "Ne glede na to, kakšen bo glede na epidemiološko sliko letošnji prvi september, bodo šole nanj pripravljene in bodo prejele vse potrebne informacije in usmeritve ter bodo začele z izvajanjem vzgojno-izobraževalnega dela," so še dodali v uradu vlade za komuniciranje.