V polfinalu z Avstralijo

Slovenci po trilerju za točko ob sanje, zdaj z dvignjeno glavo v boj za bron

S.R.
5. 8. 2021, 12.11
Posodobljeno: 5. 8. 2021, 15.25
Deli članek:

Težko pričakovani polfinalni obračun med doslej še neporaženima izbranima vrstama Slovenije in Francije se ni končal po slovenskih željah. Po napeti končnici tekme so se zmage z vsega točko prednosti veselili Francozi. Slovence zdaj čaka borba za bronasto medaljo.

Reuters
Luka Dončić

Slovenski košarkarji so na krilih Luke Dončića svoje delo na olimpijskih igrah doslej opravili več kot odlično, a se na predzadnji oviri pred bitko za kolajne najžlahtnejšega leska vseeno upali na zgodovinsko uvrstitev v finale. Zmagovalca obračuna v finalu čakajo favorizirani Američani, ki so po polčasu strli odpor sprva razigranih Avstralcev in na koncu prišli do lahke zmage. 

Najmočnejša francoska orožja so znana, to so najboljši obrambni igralec lige NBA Rudy Gobert, specialist za obrambo Nicolas Batum in odlični strelec Evan Fournier. Francosko igro vodita branilca Nando de Colo in Thomas Heurtel

Reuters
Luka Dončić

-------------

Prva četrtina (29 : 27)

Slovenski selektor Aleksander Sekulić je sestavil enako prvo peterko kot v zadnjih tekmah. Na igrišče je poslal Mika Tobeyja, Jako Blažiča, Zorana Dragića, Vlatka Čančarja in Dončića. Slovenija je tekmo začela z odlično obrambo ter protinapadom in prvima točkama Blažiča. Francozi so odgovorili, a so naši ostali zbrani. Po štirih minutah igre je bil rezultat izenačen na 12:12, a je Dončić z dvema trojkama Slovenijo zopet povedel v prednost. Naveza Dončić - Tobey je v prvi četrtini delovala izjemno, Slovenija pa si je tri minute pred konec četrtine priigrala prednost 25 proti 17. Francozi so nato znova odgovorili z dvema trojkama, a je Slovenija uspela ohraniti vodstvo. Prva četrtina, v kateri sta bili obe ekipi v napadu zelo razigrani, se je končala z vodstvom Slovenije 29 proti 27. Tobey in Dončić sta oba dosegla po 10 točk.

Druga četrtina (44 : 42)

Drugo četrtino so nekoliko bolje začeli Francozi, ki so rezultat izenačili na 31 : 31. Slovenci so nekoliko padli predvsem v napadu. S trojko Klemna Prepeliča je Slovenija nato znova povedla za tri točke (36:33). S tojko so nato odgovorili Francozi. Pri rezultatu 38:38 je sledilo nekaj neuspešnih napadov obeh ekip. Led je dve minuti pred koncem s prodorom prebil Prepelič, ki je Slovenijo znova povedel v vodstvo, a le začasno. Sledilo je novo izenačenje, a je nekaj sekund pred koncem svoje prve točke vknjižil Čančar. Po polovici tekme Slovenija vodi z rezultatom 44 proti 42. V drugi četrtini je bil z devetimi točkami najboljši slovenski strelec Prepelič. Dončić je do polčasa prispeval 12 točk, sedem skokov in osem podaj. 12 točk je dosegel tudi Tobey.

Tretja četrtina (65 : 71)

Tretjo četrtino je z dvema točkama otvoril Dončić, a so Francozi takoj odgovorili z dvema trojkama in povedli za dve točki. Prednost ni trajala dolgo, saj je svojo prvo trojko zadel tudi Čančar, a so nato Francozi s serijo zabijanja in dveh trojk Fournierja prvič na tekmi prišli do nekoliko bolj oprijemljivega vodstva (49:54). S trojko je na srečo nato odgovoril danes izvrstni Tobey, a se francoski igralci niso pustili presenetiti. Šest minut pred koncem četrtine so povedli na 58 proti 52. Z uspešnim prodorom Blažiča so se naši nato znova uspeli nekoliko približati, Francozi pa so nadaljevali z učinkovito igro tako v napadu kot v obrambi ter prednost znova povišali. Slovenci so poskušali z meti za tri točke, a so bili vsi po vrsti neuspešni. Končno je vendarle uspelo Gregorju Hrovatu, ki je v igro prinesel novo energijo, in Blažiču. Prednost so uspeli zmanjšati na šest točk (65:71).

Četrta četrtina

Začela se je s trojko Blažiča, ki je prednost Francozov zmanjšal na tri točke. Našim, ki so zadnjo četrtino začeli poletno, je uspel delni izzid 5:0, a so Francozi znova odgovorili. Nezgrešljivi Fournier je z dvema košema prednost znova povišal na sedem točk (72 : 79). Z dvema prostima metoma je nato odgovoril Dončić, nato še Tobey, vodstvo Francozov pa je znova skopnelo. Slovenci so z novo točko Tobeyja končno znova izenačili, vendar je sledila tehnična napaka Blažiča, nov udarec Slovencem pa je s trojko zadal Nando de Colo (78 : 82). Sledilo je nekaj točk na obeh straneh, z odličnim skokom v napadu pa je rezultat znova izenačil Tobey, a so Francozi vedno našli odgovor. Nekaj upanja je s trojko v samem zaključku tekme znova vlil Prepelič in prednost znižal na vsega točko, a je na semaforju ostalo le še nekaj več kot 30 sekund, žogo pa so imeli v rokah Francozi. Rezulat je na koncu ostal nespremenjen (98:90), finala pa so se razveselili danes odlični Francozi. Najboljši strelec je bil s 25 točkami de Colo, 23 jih je dosegel še Fournier. Pri Slovencih je blestel Tobey s 23 točkami, Prepelič jih je dosegel 17, Dončić je 16 točkam dodal še 10 skokov in 18 podaj.