Slovenija

Pozor, na območju Dobja opazili hlačati medveda

S.R.
4. 8. 2021, 14.50
Posodobljeno: 4. 8. 2021, 15.26
Deli članek:

Medveda je malo po 13. uri na območju občine Dobje pri Šentjurju opazil občan.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Šentjurske policiste je o nevarnosti medveda ob približno 13.20 uri opozoril občan. Povedal je, da je medveda opazil izven naselja Suho v občini Dobje. Policisti tako vse, ki se bodo na tem območju danes odpravili v gozd, pozivajo, naj bodo pozorni. O dogodku so že obvestili pristojne službe, vključno z ministrstvom za okolje in prostor ter celjskim regijskim centrom za obveščanje, kjer so informacije predali tudi lovcem.

Čeprav je možnost srečanja z medvedom majhna, naj se na omenjenem območju pohodniki čim manj zadržujejo, če pa že, naj bodo glasni, naj se med sabo pogovarjajo in s tem medveda opozorijo na svojo prisotnost. Iz PU Celje pojasnjujejo, da se bo medved praviloma umaknil, a lastnike psov hkrati opozarjajo, naj jih imajo na povodcih.

Nevarnost obstaja

"Medveda v gozdu načeloma srečamo le v redkih primerih, saj nas medved običajno opazi prej in se umakne, zanj namreč predstavljamo naravnega sovražnika," sporočajo celjski policisti, ki dodajajo, da do težav sicer lahko pride, če medveda s svojo prisotnostjo presenetimo in se "znajdemo v njegovi neposredni bližini, ko nas ne pričakuje in nima časa za umik. Prav tako je lahko nevarno, če se znajdemo med medvedko in mladiči."

Težavo lahko predstavljajo psi, ki niso na povodcu in napadejo medveda, ker želijo zaščititi lastnika. "Pes se bo zapodil proti medvedu, medved pa se bo branil. Pes se bo prestrašil ali umaknil in pritekel nazaj k lastniku. Medved bo šel za njim in v tem primeru lahko napade tudi lastnika," še pojasnjujejo.