Na današnjih kvalifikacijah kombinacije v ženski konkurenci sta se za finale potegovali tudi slovenski plezalki Janja Garnbret in Mia Krampl. Kombinacija združuje tri discipline, in sicer hitrost, balvane in težavnost.

Skozi današnje kvalifikacijsko sito se je od 20 tekmovalk prebila zgolj najboljša osmerica, ki se bo v petek merila za premierno olimpijsko zlato v športnem plezanju.

Začelo se je s hitrostnim plezanjem, kjer je Garnbretova osvojila 14. mesto. Rezultat sicer ni slab, saj to ni njena disciplina in v njej sicer niti ne nastopa. Osmo mesto, ki prinaša uvrstitev v finale, se je takrat navidezno zdelo nekoliko oddaljeno. A le za trenutek, saj je Garnbretova nato na balvanu pometla s konkurenco. Bila je razred zase. Ne samo, da je kot edina plezalka uspešno opravila z vsemi štirimi balvanskimi smermi, sijajna Korošica je vse štiri balvane rešila kar v svojih prvih poskusih. Garnbretova je pred današnjim tekmovanjem sicer izrazila upanje, da preizkus na balvanih ne bi bil prelahek, saj ji zaradi svoje kakovosti bolj ugajajo težavne preizkušnje, na katerih ji nasprotnice ne uspejo parirati, a se je izkazalo, da so bile današnje balvanske smeri prelahke le za njo.

Težavnostno plezanje se je začelo ob 14.10 uri in je dalo končne rezultate kvalifikacij. Garnbretova je po brezhibnem plezanju na balvanih pred zadnjo preizkušnjo zasedala prvo mesto. Na težavnostnem plezanju je nastopila kot zadnja, se na steno podala samozavestno in si hitro priplezala finale. Na zadnji preizkušnji je sicer zasedla četrto mesto, a je kvalifikacije skupno končala na samem vrhu. Kramplova je kljub solidnih nastopih na balvanih in težavnostnem plezanju ostala pred vrati finala. 

Močna glava

"Bilo je res težko. Imela sem kar nervozen start v to tekmovanje, dvakrat mi je spodrsnilo že pri hitrosti. Tega od sebe ne bi pričakovala, saj na svetovnih prvenstvih in pokalih nikoli nisem bila tako nervozna kot danes," je po tekmi dejala mlada Korošica, ki si je vzela obilo časa za številne domače in tuje medije, ki je pripisujejo vlogo prve favoritinje ob premieri tega športa v veliki olimpijski družini.

Uvod tekme v Aomi Urban Sports Parku res ni šel po željah. S 14. mestom v hitrosti je bila šestkratna svetovna prvakinja, ki je v zadnjih dveh sezonah prav v tej disciplini veliko pridobila, daleč od načrtov. "Bila sem tudi daleč od osebnega rekorda, zato sem malo tudi zajokala. A mislim, da je bilo vse skupaj tudi dobro. Naložila sem si prevelik pritisk in morala sem se spraviti k sebi. Nato sem balvane odplezala dobro, s težavnostjo pa nisem povsem zadovoljna. A dobro je tudi to, saj imam še rezerve za petkov finale."

Po ponesrečenem uvodu je 22-letna športnica le še uživala. "Bila sem povsem zbrana. Tako v svojem svetu, da niti ne vem, kako sem denimo splezala tretji balvan. S štirimi 'flashi' (plezanje v prvem poskusu na pogled) sem navdušila tudi sama sebe. Takrat mi je odleglo in čutila sem, da sem v finalu. Tudi zato v težavnosti nisem odplezala najboljše, saj sem si želela, da je čim prej konec."

Prešerno nasmejana tekmovalka je imela predvsem po prvem delu tekme vsaj za nekaj trenutkov resne pomisleke. "Na srečo sem verjela vase. Nisem zastonj tako trenirala zadnji dve leti. Ob sebi sem imela tudi trenerja Romana Krajnika, da mi je dal tiste vzpodbudne besede, ki sem jih takrat rabila. Vedela sem, da sem dobro pripravljena, zbrala sem se in odplezala."

Kot pravi, je vloga prve favoritinje istočasno breme in vzpodbuda. "Vem, da sem s pripravljenostjo tam, kjer moram biti. A glava se igra s tabo. Razmišljaš o 100 in enem scenariju kaj bo, če bo, kaj bo, če se to zgodi, .... A danes sem spoznala tudi, da imam zelo dobro glavo."

"To, da sem favoritinja, pa mi je samo vzpodbuda in motivacija. Ljudje verjamejo vame in da bom zmagala in tudi zato še bolj sama verjamem vase. Veliko mi jih je reklo, da sem tako ali tako najboljša. In ni jim važno, kako se bo razpletlo na olimpijskih igrah. Za njih bom še vedno najboljša. To mi daje veliko moč."

Konkurenca je po oceni Garnbretove nespremenjena glede na sezono. Za petek pa po sredinem uvodu s prvim mestom pravi: "Vem, kaj si želim, napovedati pa si ne upam nič."