Od Jadrana do Triglava

Predsedniki strank večinoma skrivnostni glede lokacije dopusta

Mihael Korsika
4. 8. 2021, 18.16
Deli članek:

Predsednik vlade Janez Janša dopust tradicionalno preživlja v Trenti, predsednik republike Borut Pahor v Umagu. Predsednica SD Tanja Fajon hodi v hribe in se potaplja, kondicijo nabira tudi predsednica SAB Alenka Bratušek, prvak SNS Zmago Jelinčič pa je največ na ležalniku.

Instragram
Predsednik republike Borut Pahor se na dopustu v Umagu pripravlja na triatlon.

Predsednike parlamentarnih političnih strank ter predsednika republike in državnega zbora smo povprašali o letošnjem dopustu, njihovih aktivnostih in knjigah, ki jih berejo v času kislih kumaric.

Predsednik vlade in največje vladne stranke Janez Janša se v času parlamentarnih počitnic na dopust tradicionalno odpravi v Trento, kjer v kampu v vasi Soči poteka redni letni tabor SDS.

»Predsednik že dopustuje, kar lahko vidite tudi na twitterju,« so nam na naša vprašanja o aktivnostih predsednika stranke odgovorili na SDS in nas napotili na njegov twitter profil.

Iz njega je sicer razvidno, da Janša dopust preživlja večinoma v hribih in gorah nad Posočjem. V soboto, ko bo potekal zadnji dan tabora, se bosta predsednik vlade in njegova soproga v družbi članov in simpatizerjev stranke povzpela na Triglav, je mogoče ugotoviti iz programa, objavljenega na spletni strani SDS.

Priprave na triatlon

Tudi predsednik republike Borut Pahor se drži tradicije. »Predsednik republike Slovenije Borut Pahor dopustuje po običaju prvi teden dni v avgustu skupaj s Tanjo Pečar v Umagu,« so nam odgovorili iz kabineta predsednika republike. Vprašanje o tem, ali bo predsednik Pahor na dopustu prebral kakšno knjigo, je ostalo neodgovorjeno, prav tako vprašanje o njegovih aktivnostih na dopustu.

Iz instagrama je razvidno, da Pahor na dopustu med drugim kolesari in ne odneha niti v dežju. »Počasi, previdno zaradi operacije na srednjem ušesu, se vračam tudi v plavanje. Voda je topla in čista, ko se srce po 15 minutah popolnoma umiri, se zatopim v zamahe in dihanje. Drugo leto naj bi se vrnil na triatlonska tekmovanja,« je napovedal Pahor.

Predsednik največje opozicijske stranke Marjan Šarec nam ni želel razkriti dopustniške lokacije. »Predsednikov dopust vsako leto poteka z družino na enak način in na standardni lokaciji,« so sporočili iz LMŠ. Leta 2019 je Šarec medijem razkril le, da zadnjih sedem let dopustuje v kraju na hrvaški obali, ki pa ga ni želel razkriti.

»Vedno prebere tudi kakšno knjigo. Letošnji izbor je med drugim Gulag (Zgodovina sovjetskih taborišč)/Anne Applebaum in Nevarna razmerja: kolaboracija in druga svetovna vojna/Peter Davies so sporočili iz LMŠ.

Facebook
Predsednica Socialnih demokratov Tanja Fajon hodi v hribe in se potaplja.

V rokah predsednic Virus

Predsednica Socialnih demokratov Tanja Fajon kot običajno svoj dopust preživlja aktivno, pa so sporočili Socialni demokrati. Fajonova bo po njihovih navedbah počitnice izkoristila za potapljanje, pohodništvo, vožnjo s kolesom in tenis.
»Vsekakor si bo vzela tudi čas za počitek ob morju s knjigo v roki, tako je v njenem kovčku med drugim kriminalka Virus Tadeja Goloba, predsednica stranke SD pa ravnokar končuje branje romana Gorana Vojnovića Đorđić se vrača,« so sporočili iz stranke.
Fajonova dela med dopustom ni popolnoma pustila ob strani, saj je na primer v petek v okviru turneje #Slišmo vas obiskala Piran, kjer se je pogovarjala z občani in dopustniki, je vidno na facebook profilu.

Tudi predsednica SAB Alenka Bratušek je del letošnjega dopusta preživela ob Jadranskem morju. »Oddih si je najprej privoščila na majhnem, skritem otoku v Jadranskem morju, zatem pa bo odkrivala lepote slovenskih hribov in osvajala nove vrhove. Seveda je na dopustu več časa za prebiranje in letos na vrsto gotovo pride zadnja kriminalka Tadeja Goloba Virus,« so sporočili iz stranke.

Facebook
Predsednica SAB pravi, da je dopust čas za nabiranje kondicije.

Težave zaradi »šlampastega« obrtnika

Predsednik SNS Zmago Jelinčič je razkril, da dopust preživlja v svoji hiši v Žusterni. »Malo sem v morju, malo v bazenu, v največji meri na ležalniku,« je odgovoril in dodal, da je njegova aktivnost osredotočena na skrb za mlajšo hčer. »Zaradi šlampastega obrtnika se je močno porezala po rokah in nogi,« je pojasnil Jelinčič.

V času dopusta je prebral več knjig, zadnja pa nosi naslov Semena uničenja: Prikrit načrt genskega spreminjanja, avtorja Williama Engdahla.

Brez odgovorov pa smo ostali v primeru preostalih predsednikov parlamentarnih strank. Prvak NSi Matej Tonin se je sicer v nedeljo udeležil slovesnosti ob primopredaji novega gasilskega vozila Prostovoljnemu gasilskemu društvu Karlovica.

Predsednik Levice Luka Mesec si je očitno na dopustu vzel dopust tudi od družbenih omrežij, njegova zadnja objava na facebooku nosi datum 16. julij. Od 22. julija najprej pa facebooka ni uporabljal niti prvak LMŠ Marjan Šarec.