Občina Haloze

Se bodo socialni problemi po Halozah reševali s kontejnerji?!

Estera Korošec/ Štajerski tednik
4. 8. 2021, 05.51
Posodobljeno: 22. 11. 2023, 07.41
Deli članek:

Ljudje v Halozah se prav tako kot drugod srečujejo z različnimi življenjskimi stiskami. Po bregovih v napol porušenih haloških hišah, ki so bile nekoč lepe domačije, marsikje živijo oziroma životarijo posamezniki, ki ne zmorejo skrbeti zase. Nimajo zaposlitve, posledično tudi ne denarja, zato so odvisni od pomoči sosedov, humanitarnih organizacij, lokalnih skupnosti in socialne podpore. Veliko med njimi je takih, ki so se ob vsem tem še vdali v alkohol.

Črtomir Goznik
Stara haloška hiša je nevarna za bivanje, saj se praktično podira.
HITRA IN LAŽJA REŠITEV Sprva so želeli hišo v Podlehniku vsaj delno obnovili ali preurediti bližnjo garažo. Ugotovili so, da gre za več lastnikov in delno neurejeno dokumentacijo, zato bi vse skupaj predolgo trajalo, prav tako bi za občino taka obnova prestavljala prevelik strošek. Zato so posegli po bivalnem kontejnerju.

Ker živimo v socialni državi, jim je slednja dolžna pomagati. Čeprav se ob tem marsikomu porajajo dvomi, ali prav vsakemu človeku, ki bi si sicer lahko pomagal tudi sam, a se raje vdaja alkoholni omami. Na drugi strani so namreč še vedno ljudje, družine, ki se res trudijo in delajo pošteno, vendar ne zaslužijo dovolj za človeka dostojno življenje. Hkrati pa niso upravičeni do raznih pomoči. Takšnim bi bila pomoč res dobrodošla, predvsem pa koristna. A naša (socialna) zakonodaja, kar zadeva pomoč, je pač za vse ista ...

Žal je zgodb, takih in drugačnih, zelo veliko, dejstvo pa je, da mora lokalna skupnost oziroma občina pomagati tistim, ki ostanejo brez vsega oziroma strehe nad glavo. Haloške občine se v teh primerih odločajo vsaka po svoje – v zadnjem času je vse pogostejša rešitev začasna namestitev v bivalne kontejnerje.

Hiša se mu je skoraj že porušila na glavo

Spomnimo, da so pred dvema letoma tako reševali primer občana v Kidričevem (ki je sicer moral za kontejner občini plačevati najemnino). Letos spomladi pa smo že poročali o starejši krajanki v Cirkulanah, ki ji je občina priskočila na pomoč s postavitvijo bivalnega kontejnerja. Zadnji primer je iz občine Podlehnik. Slednjo je Center za socialno delo Spodnje Podravje lani pozval, da za občana Butolena iz Strajne uredi primernejše in varnejše bivališče. Stara hiša, v kateri je do takrat živel, se je namreč skoraj porušila. Občinska uprava je takoj začela iskati rešitev. 

Črtomir Goznik
Pogled v notranjost stare hiše, v kateri živi Butolen.

Sprva so preučili, ali bi lahko hišo vsaj delno obnovili ali preuredili bližnjo garažo. Ugotovili so, da gre za več lastnikov in delno neurejeno dokumentacijo, zato bi vse skupaj predolgo trajalo, prav tako bi za občino taka obnova prestavljala prevelik strošek. 

Zato so posegli po rešitvi, ki je v zadnjem obdobju vse pogostejša – bivalni kontejner. 

Občina prispevala 7700, CSD še 800 evrov

Sprva so nameravali uporabiti obstoječi prazen bivalni kontejner (v lasti civilne zaščite), vendar se je nato ponudila ugodna možnost za nakup rabljenega, ki so ga ustrezno obnovili in prestavili v bližino hiše v Strajni.

Občina je za celotno investicijo plačala 8500 evrov, od tega so okoli 800 evrov prejeli od Centra za socialno delo Spodnje Podravje. »Uredili smo sanitarni del (tuš, wc, umivalnik), 2800 evrov je stala priprava platoja, izkop, postavitev greznice ter priklop elektrike in vode. Za pohištvo in ostalo opremo bo poskrbela Območna izpostava Rdečega križa Podlehnik, ki je omenjenemu občanu že do zdaj veliko pomagala,« je pojasnil Sebastian Toplak, župan občine Podlehnik, ki si nikakor ne želi, da bi po Halozah postavljali kontejnerje, vendar je bila v dani situaciji to edina rešitev. 

arhiv Občine Podlehnik
Župan Občine Podlehnik Sebastian Toplak

Črtomir Goznik
Občina Podlehnik je občanu uredila varno bivališče v kontejnerju.

Bivalniki le začasna rešitev za najhujšo stisko

Tudi stari kontejner bo kmalu v uporabi, saj bo v njem začasno živela mati samohranilka s hčerko. Krajanka Podlehnika se je namreč pred časom obrnila na občino s prošnjo za začasno pomoč pri ureditvi stanovanjske problematike. Svetniki so na zadnji seji odločili, da ji bodo kot rešitev ponudili stari bivalni kontejner za obdobje enega leta.

V vsakem primeru bo občina po besedah župana Toplaka oba bivalna kontejnerja uporabljala samo za izredne situacije, ko občani čez noč ostanejo brez strehe nad glavo.

Vprašanje, ali bo sploh uporabljal bivalnik

Podlehničan Butolen ni edini lastnik podirajoče se hiše, v bližini katere so mu postavili bivalnik. Prav tako je dal jasno vedeti, da svojega doma v nobenem primeru ne namerava zapustiti. Čeprav bi imela občina Podlehnik na voljo socialna stanovanja, verjetno te nastanitve sploh ne bi hotel sprejeti. Tudi odhod v dom starostnikov ne pride v poštev. Poleg tega bi občino taka namestitev stala veliko več kot ureditev bivalnega kontejnerja. 

Ob tem se sicer postavlja vprašanje, ali bo Butolen sploh živel v novem bivalnem kontejnerju, saj je navajen na svojo staro hišo, prav tako še vedno uporablja zunanje stranišče »na štrbunk«. Sprva se je namreč s postavitvijo kontejnerja strinjal, nato pa si vmes že večkrat premislil.