Nezadovoljstvo

Novi minister novači kadre ministrskih kolegov

Mihael Korsika
3. 8. 2021, 18.30
Deli članek:

Nova vladna služba za digitalno preobrazbo bi morala začeti delovati 1. avgusta, vendar na ministrstvu niso sprejeli še niti akta o notranji organizaciji in sistemizaciji delovnih mest. Več ministrov iz kvote SDS in SMC, novi minister Mark Boris Andrijanič prihaja iz kvote NSi, je neuradno nezadovoljnih, ker Andrijanič v svoje vrste vabi najboljše kadre z njihovih ministrstev.

STA
Mark Boris Andrijanič je bil za ministra brez listnice v državnem zboru potrjen 15. julija.

Državljani Hrvaške lahko že od včeraj dalje dobijo novo biometrično osebno izkaznico oziroma tako imenovano elektronsko osebno izkaznico z biometričnimi podatki, ki bo obenem lahko služila kot zdravstvena izkaznica.

Južna soseda je tako prihitela Slovenijo, saj bodo naše upravne enote po pomladni spremembi zakona o elektronski identifikaciji in storitvah zaupanja elektronsko osebno izkaznico začele izdajati v začetku prihodnjega leta.

Slovenija je tako ena redkih evropskih držav brez elektronske osebne izkaznice, čeprav je ideja po navedbah ministrstva za javno upravo vzklila leta 2007. Za primerjavo, Finska je že leta 1999 kot prva država na svetu začela izvajati pilotni projekt izdaje elektronske osebne izkaznice.

STA
Ob spremembi imena in/ali priimka je potrebno narediti osebne dokumente z novimi podatki.


Težave z iskanjem »novih« kadrov

Da bi pospešili že tako zapoznelo digitalno modernizacijo, je aktualna vlada aprila najprej ustanovila Strateški svet za digitalizacijo, njenega predsednika Marka Borisa Andrijaniča pa je državni zbor prejšnji mesec imenoval za novega ministra brez listnice, pristojnega za digitalno preobrazbo.

Prva naloga novopečenega ministra je iskanje kadrovskih rešitev za ministrstvo, ki bo imelo predvidoma dva državna sekretarja, na ministrstvu pa naj bi bilo ob začetku delovanja zaposlenih 22 ljudi.

Arhiv
Minister želi v službo za digitalizacijo privabiti kadre, ki so že zaposleni v javni upravi.

Zapleta pa se že pred začetkom delovanja. Služba za spremljanje in analizo postopka digitalne preobrazbe ter usklajevanje in izvajanje posameznih digitalnih projektov bi morala skladno z odlokom o ustanovitvi in nalogah začeti delati 1. avgusta.
Po poročanju več medijev naj bi imel minister Andrijanič težave že s kadrovsko popolnitvijo, pri tem pa računa predvsem na premestitve iz drugih delov javne uprave. Nad tem niso navdušeni na nekaterih preostali ministrstvih, kje že izvajajo določene digitalne projekte. Gre predvsem za ministre iz kvot SDS in SMC, Andrijanič pa spada v kvoto Nove Slovenije.

Njegovi ministrski kolegi se bojijo, da jim bo Andrijanič speljal najboljše kadre, ki pa jih v javni upravi ni na pretek. Andrijanič želi tako po poročanju Dnevnika k službi za digitalno preobrazbo pripojiti direktorat za informacijsko družbo, ki deluje v okviru ministrstva za javno upravo. Gre za direktorat, ki med drugim razvija projekte s področja širokopasovne infrastrukture, pod njihovim peresom pa je nastal tudi nacionalni program za spodbujanje in razvoj umetne inteligence do leta 2025, ki ga je vlada sprejela v začetku junija.

Andrijanič naj bi novačil tudi strokovnjake z drugih ministrstev, ki razvijajo digitalne projekte. Poleg zaposlenih na ministrstvu za javno upravo, ki spada v kvoto SMC, Andrijanič pogleduje tudi proti kadrom na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport ter za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki ga prav tako vodita ministra SMC. Z digitalnimi rešitvami se ukvarjajo tudi na ministrstvu za notranje zadeve in ministrstvu za zunanje zadeve, oba spadata v kvoto največje vladne stranke SDS.

Zamuda pri sistematizaciji

Andrijanič na komentira tihega nezadovoljstva ministrskih kolegov nad iskanjem kadrovskih rešitev, da pa zadeve ne potekajo po načrtih, potrjuje dejstvo, da bi morala vladna služba za digitalno preobrazbo začeti delovati 1. avgusta, a se to ni zgodilo, saj še vedno pripravljajo akt o notranji organizaciji in sistemizaciji delovnih mest.