Vikend utehe

Ničesar ji niso podtaknili, sama se ga je napila

Samo Strel
3. 8. 2021, 18.15
Deli članek:

Ob zapisu, da je nekdo nekomu nekaj podtaknil v pijačo, poznavalci takoj pomislijo na tako imenovano posiljevalsko drogo. Prijavo so med vikendom prejeli policisti in organizatorji festivala Metaldays v Tolminu, a se je izkazalo, da je dekle samo pregloboko pogledalo v kozarec ...

Drago Čigon
Pretekli vikend je bil festival Metaldays ob Sotočju izpeljan v okrnjeni obliki pod sloganom Vikend utehe.
Lažni alarm o zastrupitvi tujke s »posiljevalsko drogo«. Tolminski policisti elementov kaznivih dejanj niso odkrili.

V nedeljo opoldne se je v Tolminu uradno končal festival Metaldays, ki je bil spomladi zaradi epidemije odpovedan. Pretekli vikend je bil ob Sotočju izpeljan v »manjši izdaji« pod sloganom Vikend utehe.

Organizatorji so na facebooku v soboto zapisali, da so prijeli prijavo »osebe«, da ji je nekdo nekaj podtaknil v pijačo, najverjetneje drogo. »Obtožbe jemljemo zelo resno in vsem svetujemo še posebno previdnost – ne puščajte pijač brez nadzora. Takšna ravnanja so nesprejemljiva,« so med drugim poudarili in še to, da neznanega storilca čaka kazenska ovadba. »Pazite nase in uživajte v festivalu. Tukaj smo, da se zabavamo,« so zapisali.

Kot je za Novice Svet24 pojasnil tiskovni predstavnik novogoriške policijske uprave Dean Božnik, so bili tolminski policisti s primerom seznanjeni, vendar elementov kaznivih dejanj niso odkrili. Dekletu, gre za državljanko Nizozemske, so policisti ob prijavi predlagali strokovni pregled oziroma laboratorijski odvzem krvi, ki pa ga je odločno zavrnila. Hkrati je Nizozemka priznala, da sta s prijateljico najbrž zaužili nekoliko preveč alkohola oziroma psihoaktivnih substanc.

Medijsko okronana »droga za posilstvo«

Zgodbe o tem, kako je nekdo nekomu nekaj podtaknil v pijačo, pri nas v zadnjih letih sicer niso tako redke, le storilcev običajno ne najdejo. A velja biti vseeno pozoren. V združenju Drogart.org na pojav gama-hidroksi butirata, ki je bolje poznan kot GBH, opozarjajo od leta 2013. Poleg GHB se na črnem trgu pojavljata tudi njegova derivata GBL in 1,4-BD.

V manjših odmerkih omenjene substance delujejo stimulativno in evforično, številni poročajo o povečanem libidu, v večjih odmerkih pa delujejo na centralni živčni sistem depresivno in lahko povzročijo začasno komo. Prav zaradi teh učinkov je GHB v medijih najbolj pogosto predstavljen kot droga za posilstvo, med »mamilaši« pa je znan tudi kot tekoči ekstazi. 

Predoziranje lahko vodi v komo in smrt

Učinki GHB po navadi nastopijo od 10 minut do ene ure po zaužitju, GBL pa še hitreje. »Pri predoziranju nastopijo slabost in močna omotičnost ter zaspanost, ki se lahko stopnjuje do izgube zavesti in kome. Stanje je lahko življenjsko ogrožajoče, saj ob globoki komi lahko pride do prenehanja dihanja ali bruhanja in aspiracije,« so opozorili v Drogartu.

GHB se trenutno sicer uporablja kot zdravilo za narkolepsijo, saj omogoča bolnikom kakovostnejše spanje in tako povzroči manj narkoleptičnih napadov čez dan. V nekaterih državah ga uporabljajo tudi za zdravljenje alkoholikov. Rekreativno pa GHB pogosto uporabljajo bodibilderji, saj povzroča sproščanje rastnega hormona in omogoča sprostitev mišic po naporni telovadbi.