Slovenski rekorder

Čehov trener po razhodu s svojim varovancem: "Nihče ne hodi ter je z ženo v službi, če ta tam ne dela"

J.P./STA
2. 8. 2021, 17.24
Posodobljeno: 2. 8. 2021, 17.28
Deli članek:

Ni želel, da bi na treningih sodelovalo njegovo dekle.

Reuters
Kristjan Čeh

Kristjan Čeh se je dober mesec dni pred začetkom olimpijskih iger v Tokiu, kjer je bil v finalu peti v metu diska, razšel s trenerjem Gorazdom Rajherjem. Ta ni želel, da bi na treningih sodelovala Anna Maria Orel, estonska metalka kladiva in Čehovo dekle. Orlova je svoj pogled na to "ločitev" objavila na Instagramu.

"Po mesecih, ko sem molčala, je zdaj končno napočil čas, da se odzovem. Nikoli v življenju me še niso tako nadlegovali in nisem bila priča toliko grožnjam dveh odraslih moških, kot je bilo to v zadnjih mesecih. Kršili so mi osnovne pravice, tako človeške kot športne. Hoteli so, da zapustim svojega fanta, česar seveda nisem naredila, ker sem 25-letna ženska in sama sprejemam odločitve. Prepovedali so mi prihod na stadion in s svojim fantom nisem smela trenirati," je zapisala Orlova.

Rajher je v izjavi za STA odločno zanikal omenjene grožnje in nadlegovanje. "To, kar je zapisala glede groženj in nadlegovanja, je čista laž. Kar je napisala, ni res, nihče ni njej grozil, to je zgolj hrana za medije. Sam sem se pa vedno zavzemal, da je delo delo, prosti čas pa prosti čas. Služba je služba, družba pa družba. In šport je za Kristjana Čeha služba," je dejal Rajher, ki je ta čas na dopustu.

Orlova je izpostavila, da ni vplivala na razhod Čeha s trenerjem. "Čehu nisem nikoli svetovala, naj zapusti trenerja pred najpomembnejšo sezono v življenju, pred olimpijskimi igrami v Tokiu. Podpirala sem ga in sva skupaj skušala rešiti zaplet."

Zapisala je, da je njegova "ekipa" delala proti njemu in da je to oba skoraj zlomilo. "Bila sem na poti do olimpijskega nastopa v svoji disciplini. Vedno sem skušala biti prava profesionalka, trening je bil na prvem mestu. Psihično nisem bila dovolj močna, ko sem se ukvarjala z vsemi ničvrednimi stvarmi, in na koncu mi ni uspelo."

Kritizirala je tudi novinarje, rekoč, da jih je lahko sram, ker niso preverili vseh informacij. "Z izmišljenimi zgodbami hrepenijo le po klikih, čeprav me sploh niso vprašali za komentar. To je najino življenje, ne pa smešna zgodba za druge, ki so brali članke in ocenjevali."

Zapis je končala z besedami: "Vse, kar lahko naredim, je, da vas prosim za več sočutja v prihodnje. Nikoli ne veš, kaj se dogaja za odrom."

Orlova ni navedla poimensko, kdo naj bi bila ta moška iz uvoda, ki naj bi jo nadlegovala. Se pa je Čeh pred OI razšel tako z Rajherjem, ki je bil pred tem vseh sedem let njegov trener in je tudi odkril njegov talent, kot tudi z menedžerjem in nekdanjim kolesarjem Aldom Inom Ilešičem.

"Treningi in tekme so Čehova služba. Ne smemo mešati posla in čustev, to ne gre. Tu ni ničesar osebnega, gre pa za odnos do posla. Nihče ne hodi ter je z ženo v službi, če ta tam ne dela. Mene nič me ne zanima, kaj kdo dela v prostem času. Tako je bilo tudi januarja in februarja, ko sva s Kristjanom prvič govorila o tem, ali je lahko njegovo dekle na treningih. Sedem let sem z njim, vem za vsak njegov dih, zadnja tri leta pa sva delala profesionalen odnos. To pa je tisto, kar sem vedno in bom vedno tudi zahteval," je dejal Rajher, ki je bil 14 let tudi policist.

"Zaradi različnih pogledov, s kom lahko treniram, je prišlo do prehitrih reakcij tako na moji kot na trenerjevi strani. Zahteval je, da pri treningu ni mojega dekleta. Orlove, metalke kladiva iz Estonije. To je bil glavni razlog, zato sva se razšla," pa je sredi junija, ko je v javnost prišla novica o razhodu s trenerjem, za STA povedal Čeh, ki se nocoj iz Tokia vrača v domovino.