pozivajo celo k shodu

FOTO in VIDEO: Slovenski zvezdnik zaradi senčnika v sporu z varnostnikom. Upravljalec plaže prosil za njegovo zamenjavo

R.T.
2. 8. 2021, 11.50
Posodobljeno: 2. 8. 2021, 13.33
Deli članek:

Se zaradi drame v Strunjanu, v katero je bil vpleten slovenski resničnostni zvezdnik Tomaž Jeraj, obeta tudi protest?

Facebook
Jabolko spora je bil senčnik.

Tomaž Jeraj, ki ste ga lahko gledali v resničnostnem šovu Big Brother, se je na plaži v Strunjanu, za katero skrbijo Terme Krka, sprl z varnostnikom.  

Razlog? Njegova še ne štiriletna hčerka je namreč na plažo prinesla senčnik, ki ga je po besedah Jeraja uporabljala kot igračo, in stol. Varnostnik je Jeraja opozoril, da to ni dovoljeno, kar je udeleženca resničnostnega šova zelo razjezilo. 

Posnetek in fotografije dogajanja je objavil na družbeno omrežje Facebook ter pripisal: "Cela racija in grožnje s strani varnostnika, da mi prepoveduje vstop na prostor javnega značaja za zmeraj. Ker je imela 3,5 letna hčerka malo marelico kot igračko in stol, na katerega je zelo navezana. Maltretirajo celo ljudi, ki imajo operirane hrbtenice in ne morejo sedeti na njihovih ležalnikih ali na tleh. Tudi invalide podijo iz plaže skrajno levo in skrajno desno stran od ljudi, če le te hočejo uporabiti svoj stol, ki je primeren za njih. Kot da so drugorazredni ali celo slabše. Nobene morale in uničevanje sproščujočih počitnic".

Njegovo objavo je delilo več kot 4200 ljudi, številni pa so v komentarjih izrazili nestrinjanje z ravnanjem varnostnika, a so se oglasili tudi tisti, ki ne soglašajo z odzivom slovenskega zvezdnika. Nekateri medtem pozivajo k shodu, s katerim bi izrazili svoje nestrinjanje s pravili, ki veljajo na omenjenem plažnem območju. Shod naj bi se odvil 7. avgusta.

Odziv Term Krka

Z vprašanji smo se obrnili tudi na Terme Krka oziroma Talaso Strunjan. Sporočili so, da so na strunjanski plaži, s katero upravljajo že več desetletij, dobrodošli vsi obiskovalci, prav tako ima vsakdo možnost koriščenja plaže z infrastrukturo, ki se tam nahaja in je na voljo. "Lansko leto prenovljena plaža je zelo obiskana – zaradi zagotavljanja varnosti obiskovalcev na njej je območje varovano, na plaži veljajo določena pravila. Ta so jasno navedena v kopališkem redu in naravnana tako, da v ničemer ne posegajo v z zakoni in ustavo zagotovljene pravice," so bili jasni. Ob tem so navedli, da med določila kopališkega reda, ki ga morajo obiskovalci in kopalci upoštevati, sodi tudi določilo, da na plažo ni dovoljen vnos lastnih ležalnikov in, zaradi nevarnosti nenadnega vetra, senčnikov.

"Gostje lahko za počitek uporabljajo senčnike in ležalnike upravljavca, ki so po plaži nameščeni tako, da se med obiskovalci - kolikor je le mogoče - zagotavlja varnostna medosebna razdalja," so navedli. Dodali so, da ležalnike po uporabi in vsak večer tudi razkužujejo.  "Gostje, ki želijo kljub vsemu koristiti lastne ležalnike in druge plažne rekvizite, se lahko namestijo na delih strunjanske obale, ki so temu namenjeni," so sporočili.

Zavrnili očitke o neprimernem vedenju do invalidnih oseb

Odločno so zavrnili Jerajeve navedbe o neprimernem vedenju do invalidnih oseb. "Naši zaposleni so prijazni in vljudni, pomagajo, kadar le lahko. Tako posamezniki kot razna združenja invalidov obiskujejo strunjansko plažo že vrsto let, saj imamo zanje prilagojeno tudi infrastrukturo – za dostop v vodo je na voljo poseben invalidski voziček, invalidom pomagajo reševalci iz vode, imamo tudi invalidski WC. Za napovedane obiske organiziranih skupin invalidov in člane raznih društev bolnikov ležalnike vnaprej rezerviramo, individualnih rezervacij ležalnikov za ostale obiskovalce pa ne sprejemamo," so bili jasni.

Kot upravljavci strunjanske plaže so po njihovih besedah dolžni poskrbeti za varnost obiskovalcev v času obratovanja. Zaposlene imajo reševalce in druge plažne delavce. Glede na potrebe (povečan obisk kopalcev, povečana nevarnost kraj, upoštevanje varnostnih ukrepov) najamejo tudi varnostno službo. Naloga varnostnikov je goste opozarjati na upoštevanje in spoštovanje določil tako kopališkega reda kot priporočil za zmanjšanje tveganja okužb.

O ravnanju varnostnika

V Termah Krka oziroma Talasu Strunjan so se na tej točko odzvali tudi na ravnanje varnostnika v neljubem dogodku. "Varnostniki sicer dosledno upoštevajo naloge in prejeta navodila, v dotičnem primeru pa je šlo za individualno ravnanje, ki ni bilo v skladu s sicer življenjsko zastavljenimi pravili. Varnostno službo smo že zaprosili za zamenjavo osebja," so zapisali. 

Shod se jim zdi neprimeren

Komentirali so tudi poziv nekaterih uporabnikov Facebooka k shodu, s katerim bi izrazili svoje nestrinjanje s pravili, ki veljajo na urejenem plažnem območju. Slednje se jim zdi "nepotrebno, neprimerno in ogrožajoče za vse strunjanske obiskovalce". 

V Termah Krka oziroma v Talasu Strunjan do tega trenutka sicer uradno niso bili obveščeni o shodu, ki naj bi se v prihodnjih dneh odvil na njihovem območju.