Prvo mesto v skupini C

FOTO: Slovenija lovila in premagala Španijo, v četrtfinalu z Nemčijo

J.P./STA
1. 8. 2021, 13.36
Posodobljeno: 1. 8. 2021, 17.51
Deli članek:

Slovenski košarkarji so se na deseti dan olimpijskih iger v japonski prestolnici pomerili s svetovnimi prvaki Španci.

Reuters
Luka Dončić, prvi zvezdnik slovenske reprezentance

Tekma, ki se je začela ob 10.20, je odločala o prvem mestu v skupini C, so si pa tako slovenski kot španski košarkarji že zagotovili nastop v četrtfinalu.

Slovenija na letošnjih olimpijskih igrah ostaja neporažena.

Prvo slovensko peterko so sestavljali Luka Dončić, Mike Tobey, Zoran Dragić, Vlatko Čančar in Jaka Blažič. Španci so vodili od začetka prve četrtine in s consko obrambo uspešno omejevali Dončića, a je k sreči bil dobro razpoložen Čančar. Prva četrtina se je tako končala z vodstvom Špancev s 24:20.

V drugi četrtini so slovenski košarkarji prevzeli vodstvo s 24:22. Zahvala za to gre trojkama Alekseja Nikolića in Eda Murića. Slovensko vodstvo pa ni trajalo dolgo - Španci so s petimi minutami do konca druge četrtine vodili z 31:26. Minuto pozneje so se jim Slovenci že približali na 33:32. Po zgrešeni trojki Dragića se je druga četrtina končala z vodstvom Špancev 44:41.

Španci so na začetku tretje četrtine povedli s 47:41. Nekaj manj kot sedem minut pred iztekom četrtine je Španija vodila za 12 točk, in sicer s 57:45. Z dvema minutama do konca četrtine so Španci ohranili vodstvo, a so se jim slovenski košarkarji uspeli približati na sedem točk razlike. Ob koncu predzadnje četrtine so Španci vodili le še za dve točki. Rezultat je bil 70:68.

Jaka Blažič: "Nismo igrali najboljše tekme. V napadu smo imeli zelo veliko odprtih metov, ki pa jih nismo realizirali in to se je pokazalo na našem ritmu. Vesel pa sem, da smo v končnici pokazali takšen karakter in v tako težki končnici zmagali. Letos še nismo imeli prilike igrati take tekme. In tako odigrati proti svetovnim prvakom je pohvale vredno ter pomembno za samozavest."

Na začetku zadnje četrtine so Slovenci povedli s 74:73, a so si Španci vodstvo povrnili s trojko. Z manj kot dvema minutama do konca so slovenski košarkarji po uspešno ustavljenem španskem napadu povedli s 88:85. V zadnji minuti je Sloveniji pripadel napad, a so zgrešili met. K sreči so ga zgrešili tudi Španci. Klemen Prepelič je z dvema zadetima prostima metoma povečal razliko. Usodo Španije je z dvema zadetima prostima metoma zapečatil Dragić, s trojko po izgubljeni žogi Špancev pa je Murić Slovenijo popeljal do zmage s 95:87.

Slovenija tako na letošnjih olimpijskih igrah ostaja neporažena.

Slovenski košarkarji se bodo v četrtfinalu olimpijskega turnirja v Tokiu v torek pomerili z Nemci. Jasno je tudi, da bodo Slovenci v primeru zmage v polfinalu igrali z zmagovalcem obračuna med Italijo in Francijo.

Odlična ekipa

Selektor Aleksander Sekulić je na druženju s slovenskimi novinarji izpostavil, da je prav današnja tekma potrdila, da ima Slovenija ob Luki Dončiću tudi zelo kakovostno ekipo.

"Hvala igralcem za še eno neverjetno predstavo v nizu. Igrali smo proti svetovnim prvakom in jih prisilili, da so 40 minut igrali consko obrambo. V začetku in na sredini tekme smo imeli nekaj težav, v drugem delu pa smo se sprostili in obrnili tekmo v našo korist. Ponosen sem, da smo Špance prisili v iskanje alternative med samo tekmo," je današnji dvoboj v Saitama Super Areni ocenil 43-letni Ljubljančan.

Kot pravi, je bila tekma zelo zanimiva, polna preobratov. "Morda nam ni stekel met z razdalje, a konec koncev smo ekipi, ki igra odlično obrambo in prejema manj kot 80 točk, dali kar 95 košev. Zato tekma nikakor ni bila slaba tudi v napadu, seveda pa ni bila perfektna." Ob tem je Sekulić mislil na številne zgrešene mete s čistih položajev.

Posebej vidno je bilo, da so danes manjkali koši prvega zvezdnika olimpijskega turnirja doslej Luke Dončića, ki so ga Španci krili z dvema, včasih kar s po tremi košarkarji. "Luka nas je razvadil, da mislimo, da je igral slabo, če ne doseže 40 košev. A krili so ga izjemno agresivno, nad njim je bilo tudi nekaj nedosojenih prekrškov. Sam pa se je odlično znašel in odlično razigral celo ekipo. Najbolj pomembno pa je, da so ostali igralci odlično reagirali, ko so ga Španci tesno pokrili."

Sekulič je ob tem izpostavil odlično obrambo Aleksandra Nikolića, Jako Blažiča, ki je ustavil Rickyja Rubia, Eda Murića ... "Imamo močno ekipo, kar se je pokazalo prav danes, ko Luka ni dal največ točk in to je tisto, kar je najbolj pomembno in me veseli."

Ob tem ne gre prezreti, da je Sekulić že v uvodu iskal tudi rezervne različice za Dončića, ki si je zelo hitro priigral tri osebne napake. "Takrat sem ga samo pomiril. Bil je nervozen. Jasno pa je, da mu nisem razlagal, naj pazi na prekrške. Po treh odličnih sezonah v ligi NBA bi bilo to neumno. Mnogo bolj pomembno je, da smo spremenili svojo igro in da je bila reakcija igralcev na klopi odlična. Tudi v teh trenutkih nikakor nismo bili podrejeni na parketu."

Slovenija je vseskozi lovila zaostanek iz prvega dela. "Ostale tri četrtine smo dobili. Tudi brez Luke smo igrali odlično, videlo pa se je tudi, da prinese dodatno kakovost, ko je na parketu, da se zna prilagoditi nasprotniku, to je to, kar ga krasi."

Žiga Dimec: "Takšne obrambe s strani Špancev nismo pričakovali. Mislim pa, da smo se dobro znašli in dokazali, da smo ostali dovolj kakovostni in da lahko zmagamo tudi, če nam odrežejo Luko Dončića. Pomembno je, da bomo v četrtfinalu dobili lažjega nasprotnika, vsaj na papirju, saj tukaj lahkih nasprotnikov ni."

Morda najbolj pomembno na zahtevni tekmi pa je bilo, da so Slovenci zdržali v zadnjih minutah in proti zelo izkušeni ekipi dobili končnico. "To je pomembno za samozavest, zmaga pa nam je v četrtfinalu zagotovila lažjega nasprotnika. A tudi v četrtfinale moramo pristopiti, kot da je finale in dati vse od sebe."

* Dvorana Saitama, brez gledalcev, sodniki: Zurapović (BiH), Rosso (Francija), Kallio (Kanada).
* Slovenija: Prepelič 15 (9:10), Murić 5, Tobey 16 (2:2), Blažič 10, Dimec 6, Dragić 6 (2:2), Čančar 22 (2:2), Dončić 12 (6:11).
* Španija: P. Gasol 8 (2:2), Fernandez 12, Rodriguez 5 (2:2), Rubio 18 (3:4), Claver 4, M. Gasol 9 (2:4), Hernangomez 2, Abalde 14 (2:2), Abrines 3, Llull 12 (2:2).
* Prosti meti: Slovenija 21:27, Španija 13:16.
* Met za dve točki: Slovenija 19:36, Španija 13:33.
* Met za tri točke: Slovenija 11:37 (Čančar 4, Dončić 2, Blažič 2, Prepelič 2, Murić), Španija 16:43 (Fernandez 4, Abalde 4, Llull 2, P. Gasol 2, Rodriguez, Rubio, M. Gasol, Abrines).
* Skoki: Slovenija 51 (36 + 15), Španija 41 (31 + 10).
* Osebne napake: Slovenija 19, Španija 24.
* Pet osebnih: Fernandez (40.).