22-letni Ptujčan

Kristjan Čeh v metu diska osvojil 5. mesto

L.K.
31. 7. 2021, 13.18
Posodobljeno: 31. 7. 2021, 16.15
Deli članek:

Rosno mladi Slovenec ni razočaral.

Reuters
Kristjan Čeh v finalu

Na deveti dan poletnih olimpijskih iger v Tokiu je bil v boju za stopničke tudi slovenski metalec diska Kristjan Čeh, ki je v kvalifikacijah zasedel skupno tretje mesto. Za 22-letnega Ptujčana je to prvi nastop na olimpijskih igrah.

Čeh je v kvalifikacijah tretje mesto zasedel s 65,45 metra in se s tem zanesljivo uvrstil v finale. Dva metra in šest centimetrov visoki Ptujčan je v drugem poskusu sicer presegel 66 metrov, kar je bila kvalifikacijska norma za finale, a je v obratu za las prestopil iz kroga za izmet.

Po drugi seriji je s 68,90 metra vodil Šved Daniel Stahl, sledila sta mu Avstrijec Lukas Weisshaidinger s 66,65 metra in Šved Simon Pettersson s 66,58 metra. Prvi met Čeha je poletel prek 65 metrov, a se je zaradi prestopa dvignila rdeča zastava. V drugo je disk poletel do 62,95 metra, s čimer se je uvrstil na 8. mesto. Čehu se je tudi v tretji seriji zgodil prestop, a si je k sreči z drugim priboril še tri mete. Čeh se je nato v četrti seriji z metom 66,05 metra uvrstil na četrto mesto. S 66,62 metra dolgim petim metom se je uvrstil na tretje mesto, a ga je z njega izrinil Pettersson, ki je disk v peto zalučal 67,39 metra daleč in se s tem uvrstil pred Avstrijca. Čehov zadnji met je meril 66,37 metra, s čimer je zasedel peto mesto. S 67,02 metra dolgim metom je četrto mesto zasedel dobro razpoloženi Avstralec Matthew Denny, medtem ko je razpored na prvih dveh mestih ostal nespremenjen. Stahl, ki je veljal za favorita za zlato medaljo, je to na koncu tudi osvojil.

"Zadovoljen sem z nastopom, čez 66 m sem vrgel. Po treh nervoznih prvih treh metih se je dobro izteklo. Na ogrevanju je šlo dobro. Prvi met na tekmi je bil fantastičen, a žal s prestopom. V drugem strah, da bi še enkrat prestopil in ni šlo najbolje, v tretji pa sem trepetal za še tri mete v finalu. Dobil sem jih in imel potem vse mete prek 66 m in sem zadovoljen. To je bil moj prvi olimpijski nastop, peti sem bil, vrhunsko, le dobre izkušnje sem odnesel s tega tekmovanja," je v prvi izjavi za TV Slovenija po poročanju STA dejal Čeh.