Doslej je bilo po podatkih NIJZ s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 915.011 prebivalcev, z vsemi odmerki pa 804.338.

Po zbranih podatkih so ugotovili, da je sedemdnevno povprečje potrjenih primerov okužb bistveno večje pri tistih, ki niso zaščiteni, kot pri tistih, ki so polno zaščiteni z dvema odmerkoma cepiv. Popolne, 100-odstotne zaščite za zdaj ne ponuja nobeno cepivo, kljub temu pa je mogoče govoriti o vsaj 90-odstotni zaščiti.

Od prihoda novega koronavirusa je bilo pri nas potrjenih 258.237 primerov okužb, od tega je za covidom-19 zbolelo samo 842 ljudi, ki so bili cepljeni z dvema odmerkoma cepiva, kažejo podatki NIJZ. Nizka stopnja okužbe med cepljenimi se kaže tudi v podatkih za posamezni dan - 2. aprila je na primer med potrjenimi 1299 primeri okužbe le sedem zaščitenih s cepivom, 4. maja pa je bilo med potrjenimi 930 primeri okužb zgolj 5 cepljenih oseb, so navedli.

Ob tem moramo dodati en zadržek glede teh ugotovitev. Polno cepljenim se ni potrebno testirati, medtem ko se morajo necepljeni zaradi različnih pogojev testirati večkrat. Za povsem natančne podatke bi morali testirani reprezentativni vzorec necepljenih in cepljenih in potem primerjati podatke.