Blamaža

Ne izpolnjujete pogojev PCT? Uporabite ministrovo potrdilo

Luka Tetičkovič
30. 7. 2021, 18.01
Posodobljeno: 30. 7. 2021, 18.04
Deli članek:

Aplikacija zVEM omogoča, da si vanjo naložite katerokoli digitalno covidno potrdilo (DCP), tudi če ne pripada vam. Postopek smo preverili v uredništvu; potrdimo lahko, da aplikacija vnos omogoča in pri tem razkrije osebne podatke nosilca potrdila.

Profimedia
Minister za zdravje blamaže z aplikacijo zVEM še ni komentiral.

Uvodoma pojasnimo, da je ponarejanje uradnih listin kaznivo dejanje, za katero so zagrožena do tri leta zapora. Kdor pa vedoma uporabi lažno zdravniško spričevalo, se kaznuje z denarno kaznijo ali z do šestimi meseci zapora.

Na družbenih omrežjih smo zasledili objavo uporabnika, ki je skeniral QR-kodo na digitalnem covidnem potrdilu, ki ga je minister za zdravje Janez Poklukar javno objavil. Uporabnik je poleg svojega potrdila v aplikacijo tako vnesel tudi potrdilo ministra Poklukarja, pri čemer so se razkrili ministrovi osebni podatki, kot sta datum rojstva in katero cepivo je prejel. Po preverjanju uporabnikovega postopka v uredništvu lahko potrdimo, da postopek deluje in da aplikacija zVEM omogoča vnos tujih potrdil.

Tega nikar ne zlorabite pri prečkanju meje!

S tako ukradenim potrdilom ne poskušajte prečkati meje, saj hrvaška aplikacija za preverjanje DCP prikaže ime njegovega nosilca. Če se to ne ujema z vašim, vas lahko hitro obtožijo, da uporabljate lažno zdravniško spričevalo.

Kot nam je pojasnil bralec, ki je tehnično pomanjkljivost odkril, je do odkritja prišel v eni od ljubljanskih restavracij. Zaposleni v njej so v zmedi zaradi neobstoja napovedane aplikacije NIJZ ob že veljavnih pogojih PCT pri skeniranju uporabljali kar aplikacijo zVEM, pri čemer je ta brez težav sprejemala potrdila DCP.

Preslepiti bi se dalo slovensko aplikacijo

Povsem druga zgodba pa bi lahko bila z aplikacijo, ki jo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) napovedujejo za preverjanje PCT-pogojev v lokalih in na javnih dogodkih. NIJZ je uspel urediti vse potrebno in aplikacije je od danes na razpolago. Aplikacija omogoča skeniranje EU covidnih potrdil in preverjanje veljavnosti potrdila brez vpogleda v osebne ali zdravstvene podatke. Kot je zapisano na spletni strani NIJZ, se veljavnost preverja za dva pogoja: ali je izdajatelj covidnega potrdila veljaven in na seznamu veljavnih izdajateljev ter ali je vsebina potrdila veljavna v skladu s pravili PCT za Slovenijo.

Aplikacija ne prikaže osebnih podatkov, ampak le dva signala – rdečega, če nosilec DCP ne izpolnjuje pogojev PCT, in zelenega, če jih. Kdor bi na vratih lokala prikazal le QR-kodo, bi lahko namreč skoznje smuknil tudi, če ne izpolnjuje pogojev PCT.

Trenutno še brez uradnih pojasnil

S prošnjo za dodatna pojasnila smo se obrnili na ministrstvo za zdravje, ki je naša vprašanja preusmerilo na NIJZ. Slednji nam do zaključka redakcije na vprašanja ni odgovoril. Na dejstvo, da aplikacija zVEM iz QR-kode DCP pobere osebne podatke nosilca in jih prikaže vsakomur, ki to kodo skenira z aplikacijo zVEM, pa smo opozorili informacijsko pooblaščenko, ki je odgovorila, da s tem ni bila seznanjena, vendar bo zadevo vsekakor preverila.