Cepljenje proti covidu-19

Je to cepivo v Sloveniji odobreno tudi za otroke od 12 let? Mario Fafangel odgovarja

L.K.
30. 7. 2021, 11.45
Posodobljeno: 30. 7. 2021, 11.46
Deli članek:

Modernino cepivo proti covidu-19 Spikevax je že drugo cepivo, ki je v EU dovoljeno tudi za otroke in mladostnike. Ema je že odobrila cepivo ameriškega Pfizerja in nemškega Biotecha.

Bobo
Predstojnik Centra za nalezljive bolezni Nacionalnega inštituta za javno zdravje Mario Fafangel

Evropska agencija za zdravila (Ema) je pred tednom dni odobrila cepivo proti covidu-19 ameriškega proizvajalca Moderna tudi za otroke in mladostnike od 12. leta dalje.

Moderna je za dovoljenje zaprosila na podlagi raziskave, ki so jo izvedli med 2500 mladostniki v ZDA. Modernino cepivo se je pri tem po navedbah podjetja izkazalo za 100-odstotno učinkovito.

Modernino cepivo proti covidu-19 Spikevax je že drugo cepivo, ki je v EU dovoljeno tudi za otroke in mladostnike, potem ko so Emini strokovnjaki proučili rezultate ustreznih raziskav in prižgali zeleno luč za omenjeno cepivo tudi za starostno skupino od 12 do 17 let. Ema je namreč konec maja že odobrila cepivo proti covidu ameriškega Pfizerja in nemškega Biotecha, je poročala STA.

Predstojnik Centra za nalezljive bolezni Nacionalnega inštituta za javno zdravje Mario Fafangel je danes na družabnem omrežju Twitter potrdil, da je omenjeno cepivo tudi pri nas odobreno za otroke od 12. leta dalje.

Za precepljenost z Moderninim cepivom sta potrebna dva odmerka v razmaku štirih tednov. Modernino cepivo tako kot cepivo Pfizer/Biontech temelji na informacijski ribonukleinski kislini (mRNK). Ta prenaša navodila, s katerimi celice v telesu spodbuja k proizvodnji beljakovin za preprečevanje ali boj proti bolezni.