Iz policije so danes za TV Slovenija zavrnili očitke. "Občasna zatrjevanja, ki jih je mogoče zaslediti v javnosti in namigujejo na 'politizacijo policije', kategorično zavračamo," so zapisali v odzivu.

Dodali so še, da se bo Olaj odzval na vabilo na sejo Knovsa, če ga bo prejel.

Fajonova je poudarila, da bi moral premier Janez Janša pojasniti, kaj je počel in kaj se je dogovoril, ko je decembra 2020 v Izraelu obiskal podjetje, ki v Evropi prodaja sistem za vohunjenje Pegasus. Obenem je Janšo pozvala, naj omogoči "neodvisno in prostovoljno forenzično preiskavo mobilnih aparatov, na prvem mestu prvakov političnih strank, pa tudi preiskovalnih novinarjev in civilne družbe, da bomo v resnici vedeli, ali se je prisluškovanje dogajalo tudi pri nas".

Nekatere države v Evropi so že napovedale neodvisne preiskave, je spomnila. Če tega Janša v določenem roku ne bo storil, bodo morali pozvati evropske institucije ali neodvisne organe, da to storijo na slovenskih tleh, je napovedala Fajonova. To bi po njenih ocenah morala opraviti predvsem neodvisna agencija, raje iz tujine, možnost pa je tudi prek nevladnih organizacij. Kot je pojasnila, so v Evropski parlament v teh dneh prejeli obvestilo, naj se podrobneje začnejo ukvarjati tako s samim vohunjenjem na evropskih tleh kot s porastom neonacizma in skrajnih desnih ekstremistov v Sloveniji.

Tako Fajonova kot Nemec sta opozorila na po njunem mnenju vse večji nadzor družbe s strani vladne SDS. Na namero SDS po njunih ocenah kažejo afera s prisluškovalnim sistemom Pagasus, "politično podrejanje policije ter razmah desnih radikalnih skupin, ki po njunem mnenju očitno uživajo podporo največje koalicijske stranke".

Zakaj vlada tolerira rumene jopiče?

Nemec pa je zaradi afere Pegasus in po njegovem mnenju političnih pritiskov na policijo napovedal sklic seje Komisije DZ za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb (Knovs). "Ob vse več indicih o povezavah med rumenimi jopiči ter ljudmi iz ali blizu vlade je prav, da državljanke in državljani dobijo jasna pojasnila, zakaj vlada tolerira t.i. rumene jopiče, zakaj se policistom onemogoča opravljanje njihovega dela," je dejal.

Kritičen je bil tudi do informacij o vse večjih političnih pritiskih na slovensko policijo. Med drugim je izpostavil, da naj bi ravno te dni nekateri zaposleni na policiji, ki so sodelovali pri preprečitvi konflikta na protestu konec junija med t. i. rumenimi jopiči in udeleženci protesta, prejeli opomin pred odpovedjo delovnega razmerja. Omenil je tudi, da se v policiji obeta reorganizacija po navodilih politike, "kjer se bo ključne naloge delegiralo neposredno iz ministrstva za notranje zadeve".

Na sejo Knovsa, ki jo bo predlagal zadnji teden avgusta, bodo vabljeni tako novinarji, ki so delali na tem področju, kot tudi politiki, med njimi predsednik vlade, državni sekretar za nacionalno varnost Žan Mahnič ter direktor policije Anton Olaj.