Drugo poglavje

Slovenski košarkarji suvereno premagali Japonce, so v četrtfinalu

J.P.
29. 7. 2021, 06.54
Posodobljeno: 29. 7. 2021, 11.07
Deli članek:

Slovenska moška košarkarska reprezentanca se je srečala z domačo izbrano vrsto.

Profimedia
Luka Dončić v elementu.

Po zmagi proti svetovnim podprvakom Argentincem so apetiti slovenske javnosti poskočili, a moštvo je pred tekmo opozorilo pred "neugodnimi" Japonci.

Slovenija po srečanjem z Japonsko v predtekmovanju v skupini C čaka še tekma s Španijo v nedeljo.

Ti imajo v svojih vrstah dva košarkarja iz lige NBA, Ruia Hachimuro in Yuto Watanabeja, ter Američana Gavina Edwardsa, trojica pa je po ocenah slovenskega trenerskega štaba predvsem nevarna v napadu.

Reuters
Premierni olimpijski nastop slovenske moške košarkarske reprezentance je danes dobil drugo poglavje.

Slovenija po prvi četrtini vodi 29:23. Slovenski selektor Aleksander Sekulić je dal vedeti, da si želi bolj čvrsto obrambo. Po dveh minutah druge četrtine so si Slovenci s 34:25 priborili najvišjo prednost do tistega trenutka. To je Luka Dončić po treh prostih metih povišal na 36:25. Rezultat je po prvih 20 minutah bil 53:41, Dončić pa je s 15 točkami bil najboljši strelec. Slovenija je tretjo četrtino začela z enako postavo kot prvo, približno štiri minute pred njenim koncem pa je vodila 72:52. Razburljiva četrtina se je končala z rezultatom 80:64.

Pet minut pred koncem zadnje četrtine je Slovenija po Dončićevi trojki vodila 94:73. Rezultat je po lepi akciji s trojko nadgradil Jaka Blažič, slovenska reprezentanca pa je z Vlatkom Čančarjem dosegla 100 točk in si štiri minute pred koncem tekme priborila 27 točk prednosti. Sledila je trojka Luke Rupnika, to so bile njegove prve točke na tekmi. Manj kot dve minuti pred koncem na parketu ni več nobenega iz postave slovenske reprezentance, ki je začela prvo četrtino. 20 sekund pred koncem se je s trojko Alekseja Nikolića celotna slovenska reprezentanca vpisala med strelce. Slovenija je tako zmagala z rezultatom 116:81.

Najboljši strelci Slovenije so bili Luka Dončić s 25 točkami, Zoran Dragić s štiriindvajsetimi in Vlatko Čančar, ki jih je dosegel 16.

Lepa celota

Po tekmi je Blažič dejal, da so veseli četrtfinala, a da so med igro izkusili nekaj vzponov in padcev. Ob tem je dejal, da je Dončić njihov vodja in najboljši igralec na tej olimpijadi, a da so lepa celota.

Pred mikrofon je stopil tudi Dončić, ki je za Japonce dejal, da so super ekipa, a da so se na njih dobro pripravili. Dodal je, da je nekaj prostora za izboljšave še v obrambi, nato pa spregovoril o naslednjih nasprotnikih Slovencev, Špancih. Dejal je, da gre za zelo izkušeno ekipo z neverjetnimi igralci.