Vodja svetovalne skupine za covid-19

Mateja Logar o porastu okužb in epidemiološki situaciji jeseni

J.P.
29. 7. 2021, 06.26
Posodobljeno: 29. 7. 2021, 06.38
Deli članek:

Brez pogoja PCT določene dejavnosti ne bi bile odprte.

Sašo Švigelj
Doc. Dr. Mateja Logar, infektologinja

Informacijska pooblaščenka je naredila konec aplikaciji za preverjanje pogoja PCT, ki jo je izgotovil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) in ki bi morala biti v uporabi od ponedeljka. Aplikacijo bodo morali popolnoma spremeniti.

Preverjanje omenjenega pogoja na nasprotovanje gostincev in turističnih delavcev ostaja v veljavi. Ti že dlje časa opozarjajo, da je vladni odlok, ki zahteva preverjanje pogoja PCT in po katerem so testiranja plačljiva, neživljenjski, saj da pogoji niso za vse enaki. Slednje je v informativni oddaji 24ur Zvečer pojasnila vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar. Kot je dejala, so za različne dejavnosti pogoji različne, ker se razlikujejo ocene tveganj. Kjer je tveganje prenosa okužbe nižje, tam pogoj PCT in redno testiranje nista potrebna, so pa potrebne zaščitne maske tako za zaposlene kot tudi za obiskovalce. Pri dejavnostih, ki terjajo dolgotrajnejše stike, pa je potrebno predvsem testiranje zaposlenih in uporaba zaščitnih mask pri obiskovalcih, je še pojasnila Logarjeva.

Prihajamo v jesenski čas

Brez pogoja PCT določene dejavnosti ne bi mogle začeti delovati tako zgodaj spomladi, kot so, je izpostavila. In glede na to, da bo virus prisoten še nekaj časa in da se bodo okužbe v naslednjih mesecih začele povečevati, »saj prihajamo v jesenski čas«, je sistem PCT tisti, ki omogoča, da bodo te dejavnosti še naprej ostale odprte. »Brez tega pogoja v takšni epidemiološki situaciji, ki je trenutno prisotna in kakršno bomo po napovedih imeli v jesenskih mesecih, žal te dejavnosti ne bodo mogle delovati na poln način,« je še povedala v oddaji 24ur Zvečer.