Naš sogovornik, ki želi ostati anonimen, je 30. maja na spletu zasledil oglas za oddajo stanovanja na Tugomerjevi ulici v Šiški v Ljubljani. Ker je nujno potreboval streho nad glavo, je naivno plačal 650 evrov avansa, na ključe oziroma vračilo denarja pa še čaka.

»Stanovanje je bilo umazano, zato je bil moj pogoj, da je pred najemom potrebna manjša renovacija. Po ogledu mi je predlagal, da poravnam 100 evrov avansa, da on počisti stanovanje. Ta znesek bi se tudi upošteval ob plačilu varščine, ki je bila oglaševana v višini 650 evrov. Z njegovimi pogoji se nisem strinjal, a me je še isti dan poklical in prepričal, da sem najprimernejši za najemnika in da je pripravljen ugoditi mojim zahtevam glede čiščenja in beljenja pred vselitvijo,« pojasnjuje. Čez nekaj dni sta podpisala dogovor o nameri najema, naš sogovornik pa mu je takrat izročil 100 evrov avansa: njun dogovor je bil, da bosta pogodbo podpisala do 1. julija, do takrat pa ga bo lastnik počistil in pobelil. Toda bolj se je bližal datum, bolj se je komunikacija zapletala. Pogodbo o najemu sta naposled le podpisala 29. junija, ob tem pa je naš sogovornik lastniku izročil še 550 evrov are.

Ko delavci za talca vzamejo ključe stanovanja

televizijski voditelj, A. L
Facebook
Ko bi moral izročiti ključe, menda sledijo različni izgovori.

»Ko bi mi moral predati ključe, mi je dejal, da mu jih delavci še niso predali, ker imajo v stanovanju še vedno svojo opremo, zato tudi ogled ni možen. Verjel sem mu na besedo. Dogovorila sva se, da se srečava naslednji dan. Res sva se dobila pri njem doma, da mi končno da ključe. Eno uro sva sedela v stanovanju in čakala delavce, da jih prinesejo,« pojasnjuje sogovornik. Potem je A. L. je našemu sogovorniku natvezil, da so delavci s ključi v Šentvidu. Odpeljala sta se tja, vendar tam ni bilo ne delavcev ne ključev. »On je odšel v lokal nasproti cerkve, kjer se je zadržal kakih 15 minut, potem pa prišel nazaj rahlo pijan. Povedal mi je, da mu delavci niso predali ključev, in dodal, da ima štiri rezervne v Domžalah. Prosil me je, da ga zapeljem v Župančičevo jamo, kjer ima njegova partnerka salon. Z njo naj bi se odpeljal v Domžale, potem pa naj bi se midva spet srečala na Tugomerjevi ulici, kjer naj bi mi ključe končno izročil. Tekom dneva je potem navedel še par izgovorov ...«

Sporočila oškodovanih na vhodnih vratih

Spet sta se dobila naslednji dan, 1. julija. A. L. je našemu sogovorniku obljubil, da mu bo vrnil varščino, saj so nastopili problemi z lastništvom stanovanja oziroma upravnikom bloka. Potem pa mu denarja ni in ni uspelo dvigniti na bankomatu, ker naj bi že presegel dnevni limit. Nato sta se še tri, štiri dni pregovarjala prek telefona in SMS-sporočil, in ker ni bilo ne vračila denarja ne ključev stanovanja, je naš sogovornik sklenil zadevo prijaviti policiji. Domneva tudi, da ni edini, ki se je ujel na limanice A. L. »Zadnjič sem bil spet pri njem v upanju, da mi vrne avans. Vrat ni odprl, je pa imel na njih napis, naj nekemu Žigi vrne denar. Bojim se, da teh 650 evrov ne bom nikoli več videl. Zavedam se, da sem bil naiven, a sem bil v času stanovanjske krize in sem nujno potreboval streho nad glavo,« še pravi naš sogovornik.

Policija obravnava pet primerov goljufij

Na ljubljanski policijski upravi so za Novice Svet24 potrdili, da obravnavajo pet primerov sumov kaznivih dejanj goljufije pri najemu enega izmed stanovanj na območju Šiške. »V vseh primerih policisti še zbirajo obvestila in vodijo predkazenski postopek zoper enega osumljenca. O vseh ugotovitvah bo obveščeno državno tožilstvo,« je pojasnil tiskovni predstavnik Tomaž Tomaževic. »Kdor zato, da bi sebi ali komu drugemu pridobil protipravno premoženjsko korist, spravi koga z lažnivim prikazovanjem ali prikrivanjem dejanskih okoliščin v zmoto, ali ga pusti v zmoti in ga s tem zapelje, da ta v škodo svojega ali tujega premoženja kaj stori ali opusti, se kaznuje z zaporom do treh let,« sicer veleva kazenski zakonik.

V teoriji je še dolžan, v praksi je že urejeno

Za dodatna pojasnila smo se obrnili tudi A. L. »Joj, a lahko že neha ta človek?! Ni šlo za nobeno goljufijo, vsi so odpovedali pogodbo, denar bodo dobili nazaj. Kar se je zgodilo, je bilo pa to, da me je nekdo izkoristil, razširil neko govorico, da oddajam stanovanja več ljudem. Ti ljudje se poznajo med sabo. Vsi so odpovedali pogodbo, vsi dobijo denar nazaj. Očitno se s tem ukvarja policija in tožilstvo, ne pa novinarske hiše. Vsem sem povedal; tisti, ki bo izpolnjeval pogoje, bo dobil to stanovanje,« nam je pojasnil v telefonskem pogovoru. Na podvprašanje, če nikomur ni več nič dolžan, je dejal: »Seveda, varščine še moram vrniti, ampak ne vsem.« Na dodatno podvprašanje, ali je torej še komu kaj dolžan, je dejal: »V teoriji ja, v praksi pa je to že vse urejeno.«