Olimpijske igre

Vojaki najtrofejnejši, a tudi z največ športniki v svojih vrstah

Antun Katalenić
28. 7. 2021, 17.00
Deli članek:

Uslužbenec policije Benjamin Savšek in uslužbenka carine Tina Trstenjak osvajalca medalje v Tokiu; vojska še čaka na svojega junaka.

Policija
Zlati Benjamin Savšek v policijski uniformi.

Od začetka pandemije športniki in delavci v športu tarnajo, da država nima posluha zanje. Od nešteto odpovedanih tekem treningov, zaradi katerih so mnogi v mlajših selekcijah že govorili o »izgubljeni generaciji«, do zaprtih tribun in vsakršnih omejitev v profesionalnem športu imajo tako klubi kot sami športniki za sabo zahtevno leto v tekmovalnem in finančnem aspektu. V tem času kritik na račun (ne)dela ministrice za šport Simone Kustec ni manjkalo, kljub vsemu pa slovenski športniki navdušujejo še dalje in imajo po nekaj dneh olimpijskih iger že tri medalje zlatega, srebrnega in bronastega sijaja.

STA
Srebro Tine Trstenjak za Slovenijo - in za FURS.

Olimpijske medalje 2000-21 po zaposlitvi osvajalca/ke medalje: MNZ: 2x bron, 3x srebro, 3x zlato MORS: 5x bron, 2x srebro, 3x zlato FURS: 1x bron, 3x srebro, 1x zlato

Policist na divjih vodah

Zlato medaljo Benjamina Savška v kanuju so z navdušenjem pospremili v policiji, podobno veseli so bili s srebrno medaljo judoistke Tine Trstenjak v vrstah carine. Oba šampiona sta namreč del več kot stočlanske skupine vrhunskih slovenskih športnikov, zaposlenih v javni upravi. Po zadnjih podatkih je pri policijski enoti zaposlenih 33 športnikov in štirje trenerji, pri zaposlovanju vrhunskih športnikov pa z vsaj še enkrat toliko njih še vedno prednjači vojska, ki je tudi pričela s to prakso leta 1991, ko so medse sprejeli tekmovalce v bolj »vojaških športih«. Med prvimi zaposlenimi so bili tako strelec Rajmond Debevec, biatlonca Jure in Uroš Velepec, lokostrelec Samo Medved ter še nekateri drugi, vodil pa jih je Janez Vodičar. Pet let pozneje je vlada uredila to področje, tako da je predvidela delovna mesta za vrhunske športnike pri vojski, policiji in carinski upravi.

OKS
Plezalka Janja Garnbret še čaka na svoj nastop v Tokiu.

Udeleženci OI 2020, zaposleni v javni upravi MNZ: Benjamin Savšek, Kaja Kajzer, Deni Kožul, Ivan Konrad Trajkovič, Živa Dvoršak MORS: Špela Ponomarenko Janić, Anja Osterman, Peter Kauzer, Tina Mrak, Veronika Macarol, Žan Luka Zelko, Špela Perše, Maruša Štangar, Anamari Velenšek, Bojan Tokić, Janja Garnbret, Mia Krampl, Peter Hribar, Tanja Žakelj, Maruša Mišmaš, Tina Šutej, Maja Mihalinec Zidar, Kristjan Čeh, Anita Horvat, Luka Janežič FURS: Eva Terčelj, Tina Trstenjak, Adrian Gomboc

Čakalna vrsta

Gre za ureditev, kot jo poznajo v veliko državah EU, ponuja pa zmagovalni scenarij za obe vpleteni strani – brezplačno promocijo za državne organe na eni in na drugi strani socialno varnost za športnike. Interesa za te zaposlitve je razumljivo veliko, zato je še posebno dolga prednostna lista, ki jo vsako leto oblikujejo panožne zveze. Obveznosti vrhunskih športnikov v javni upravi so sledeče: nastopanje na mednarodnih tekmovanjih z identifikacijo in simboli ministrstev oziroma organov, za katere tekmujejo, sodelovanje na promocijskih, propagandnih, protokolarnih in drugih prireditvah, nudenje strokovne pomoči pri športnih, profesionalnih pripravah in tako dalje. Vojska, kjer jih je zaposlena večina, zahteva, da letno opravijo tudi tri dni vojaškega usposabljanja, mesečna bruto plača pa znaša 1085 evrov.

Dobri obeti

Na tokratnih olimpijskih igrah v Tokiu je poleg Sevška seveda najti še številne druge, ki so zaposleni v javni upravi. Z izjemo košarkarjev in kolesarjev imajo skoraj vsi sklenjeno pogodbo; pet od njih z MNZ oziroma s policijo, trije s Fursom oziroma s carinsko upravo in kar dvajset z Morsom oziroma z vojsko. Na tokratnih igrah ima tako policija majhno prednost pred carinsko upravo v sijaju medalje, vojska pa še nima stopničk. Kaj pa sicer? Na zadnjih šestih poletnih olimpijskih igrah, odkar je res zaživel obstoječi režim, si lahko deset medalj vsaj malo lastijo vojaki, z novima pridobitvama v zbirki jim z osmimi sledijo policisti, s petimi pa cariniki. Če se po jutru dan pozna, pa še nismo konec z bero medalj v Tokiu.