Preti tropski vihar Nepartak

S čim se naši soočajo na drugem koncu sveta? Gre za ene najbolj vročih do zdaj ...

S.R.
27. 7. 2021, 20.52
Posodobljeno: 27. 7. 2021, 20.52
Deli članek:

Za razgreto ozračje na olimpijskih igrah ne skrbijo samo slovenski olimpijci, temveč tudi vreme.

Arso
Na območju se nahaja tropski vihar Nepartak.

Po navedbah Agencije RS za okolje (Arso) gre namreč za ene najbolj vročih olimpijskih iger do danes. Pri Arsu so zato na Facebooku objavili kratko poročilo o tem, s kakšnim vremenom in predvsem toplotno obremenitvijo se na Japonskem na vrhuncu poletja srečujejo naši in tuji športniki.

Povprečna mesečna temperatura zraka je za dobri 2 °C višja kot ob naši Obali.

Tako je po njihovih navedbah za Tokio značilno vlažno subtropsko podnebje z vročimi poletji in razmeroma »pogostim in obilnim dežjem.« V juliju je povprečna minimalna temperatura zraka 22,4, povprečna maksimalna pa 29,9 stopinje Celzija. Razlog za visoko povprečno temperaturo je »obsežna in zelo topla vodna masa Pacifiškega oceana, ki ima v tem delu leta temperaturo okoli 27 stopinj Celzija.« A je bila temperatura zraka v zadnjih dneh precej nad povprečjem, saj je presegla tudi 34 stopinj Celzija. Na športnike precej vpliva tudi visoka relativna vlažnost zraka. Količina vodne pare je denimo kar za tretjino višja kot na naši Obali.

Arso
Primerjava podnebnega diagrama Tokia in Letališča Portorož. Prestolnica Japonske ima bistveno toplejše podnebje z več dežja.

Manj sončnih ur

Pri Arsu na drugi strani pojasnjujejo, da ima dežela vzhajajočega sonca precej manj sončnih ur kot Slovenija. V primerjavi denimo s Tokiem ima v juliju za 40 ur več sonca celo Kredarica, nad katero v poletnih mesecih pogosto visi koprenasta oblačnost. Razlog za oblačna in pogosto deževna poletja pripisujejo stacionarni fronti, znani pod imenom Baiu, ki predstavlja mejo med toplo tropsko zračno maso in hladnejšo z območja severnega dela Pacifika. »Nad osrednjim delom otočja so zelo pogoste tudi vsakodnevne popoldanske plohe in nevihte,« še dodajajo.

»Začela se je tudi sezona tropskih ciklonov ali tajfunov, kot jim pravijo v zahodnem delu Pacifika,« še pojasnjujejo pri Arsu. Obenem opozarjajo na tropski vihar Nepartak, ki se nahaja na območju, ki pa ne bo dosegel statusa tajfuna, a bo poskrbel za močno deževje. Zaradi »pogoste oblačnosti in občasnega dežja bo temperatura zraka v naslednjih dneh za kakšno stopinjo nižja, kar bo za športnike vsekakor dobrodošlo,« zaključujejo.

Arso
Zaradi pogoste oblačnosti in občasnega dežja temperatura zraka v naslednjih dneh za kakšno stopinjo nižja, kar bo za športnike vsekakor dobrodošlo.