Minister za zdravje Janez Poklukar je v zadnjih dneh na turneji po cepilnih centrih po Sloveniji, kjer državljane aktivno poziva k cepljenju proti covidu-19. Po ministrovih navedbah stopnja hospitalizacije zaradi covida-19 znaša v splošni populaciji 7,3 odstotka, pri starejših od 80 let pa je štirikrat večja in je približno 28-odstotna. "To je pomemben podatek, ko iščemo koristi cepljenja," je poudaril Poklukar.

Na ministrstvu sicer na cepljenje vabijo tudi prebolevnike. V Sloveniji so od 20. novembra lani s PCR testi potrdili 180.000 okužb z novim koronavirusom. Od tega se je 35.000 prebolevnikov cepilo z enim odmerkom cepiva, 27.000 pa z dvema. To pomeni, da se približno 118.000 prebolevnikov še ni cepilo niti z enim odmerkom, so zapisali na Twitterju. Ob tem svetujejo, da se za odgovore na pomisleke obrnete na osebne zdravnike in strokovne službe. Zgolj z visoko precepljenostjo bomo lahko obvladovali virus, so poudarili.

Poklukar je ob današnjem obisku cepilnega centra na Koroškem spomnil, da je v Sloveniji cepljenih več kot 900.000 prebivalcev. To po njegovih besedah pomeni 51-odstotno precepljenost polnoletnih prebivalcev.

Ko je po cepljenju vzpostavljena zaščita, v naslednjih devetih mesecih v primeru stika cepljene osebe z osebo s covidom-19 ni potrebna niti karantena niti ni potrebno testiranje, razen če se pri osebi pojavijo znaki bolezni, so v tvitu pojasnili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.