PREDSEDOVANJE SVETU EU

Največ nas bodo stale letalske karte in najem protokolarnih vozil

Luka Tetičkovič
27. 7. 2021, 19.30
Deli članek:

Ministrstvo za zunanje zadeve je veliko dobaviteljev pridobilo z možnostjo promocije njihovih izdelkov pred tujimi javnostmi. Mnoge stvari je bilo kljub temu treba plačati. Kar polovica odhodkov gre za letalske karte, večina tudi za najem vozil, avtobusnih prevozov in najem Gospodarskega razstavišča.

STA
Predsedovanje svetu EU je tudi priložnost za promocijo slovenskih proizvodov.

Med drugim slovenskim predsedovanjem Svetu Evropske unije, ki bo trajalo do konca leta, bo največ denarja pričakovano šlo za nakup letalskih kart in najem protokolarnih vozil.

Za nakupe letalskih vozovnic je skupno predvidenih slabih štiri milijone evrov, ministrstvo za zunanje zadeve (MZZ) pa je v ta namen na javnem razpisu poiskalo tri izvajalce. Vozovnice kupujejo prek treh podjetij: Navigation, Palma in Airpass. Pri tem so prvotni predvideni znesek, namenjen nakupu vozovnic, z aneksom povišali za 755 tisočakov.

Vozila najeli pri Porsche leasingu in podjetju Ekoturizem

Ekoturizem
Flota protokolarnih vozil, ki so jo najeli pri podjetju Ekoturizem.

Za namen predsedovanja je vlada najela tudi 117 vozil. Petinštirideset jih bo dostavilo podjetje Porsche leasing, ki bo za to prejelo 902 tisoč evrov. Isto podjetje bo dostavilo tudi limuzino s štirikolesnim pogonom, najem katere nas bo stal slabih 40 tisočakov. Sedemdeset vozil bo dostavilo tudi podjetje Ekoturizem, ki bo za to prejelo 1,4 milijona evrov, poleg tega bo v najem dalo še kombinirano vozilo s štirikolesnim pogonom, kar nas bo stalo okoli 40 tisočakov.

Za storitve prevozov z avtobusi so na ministrstvu za zunanje zadeve z javnim naročilom najeli podjetje Arriva, ki bo za to po pogodbi prejelo 272 tisočakov. Pogodba ob tem dopušča, da podjetje najame podizvajalce.

Gospodarsko razstavišče je bil najcenejši ponudnik

Polona Zajc
Glineni kozarci z motivom vaške situle so na voljo kot protokolarna darila.

Največ denarja bo šlo za storitve prevozov in najem avdiokonferenčne dvorane.

Med večje odhodke v višini 1,2 milijona evrov gre šteti še najem avdio-video konferenčnega centra na Gospodarskem razstavišču. Ponudnik je bil kot najcenejši izbran na javnem razpisu, najem pa bo s prekinitvijo v mesecu avgustu trajal od 15. junija do 15. decembra. Infrastrukturo za izvedbo avdio-video konferenčnih storitev bo dobavilo podjetje A-soft, ki bo za to prejelo slabih 50 tisočakov.

Papirni material, ki bo spremljal predsedovanje, bo dostavilo podjetje Radeče papir, vrednost po pogodbi pa je ocenjena na 42.868 evrov. Radeče papir bo ob tem še brezplačno dostavil papirne izdelke iz prodajnega programa, vendar pogodba ne vsebuje informacije o predvideni tržni vrednosti tega materiala. Dezinfekcijska sredstva je MZZ kupilo pri podjetju Atropa in za to namenilo slabih 42 tisoč evrov.

Kartice in potiskane ovratne trakove je MZZ kupilo pri podjetju ID Shop. Pogodba je vredna dobrih 32 tisočakov, isto podjetje pa je za slabih 10 tisočakov dostavilo še barvne ribone za tiskalnih, s katerimi bo MZZ natisnilo 12 tisoč akreditacijskih kartic.

Sto glinenih kozarcev in še pet glinenih vrčev je naredila oblikovalka gline Polona Zajc. Gre za izdelke, ki nastanejo z vlivanjem črne gline, ki se lahko žge pri 1220 stopinjah Celzija, s čimer nastane kamenina, ki je kakovostnejša od keramike.

Storitve v višini 133 tisočakov dostavljene brezplačno

Pred začetkom organizacije predsedovanja je MZZ napovedalo promocijsko platformo, ki jo bodo izbrana podjetja lahko koristila glede na obseg dogovorjenega sodelovanja. Izbrani partnerji so bili predstavljeni na medijskem dogodku pred začetkom predsedovanja in v objavah na družbenih omrežjih ter v revijah, namenjenih tujim javnostim.

Brezplačno je ustekleničene pijače dostavilo podjetje Dana, ki so bile po ocenjeni tržni vrednosti vredne 15,4 tisoč evrov. Inštitut za celulozo papir je medtem brezplačno dostavil 10.000 kosov namensko oblikovane embalaže za promocijske gastronomske pakete, ki so bili po oceni vredni 30.000 evrov. Gre za unikatno kartonsko embalažo, izdelano iz stebel paradižnikov.

Tehnološke in informacijske rešitve sta brezplačno dobavili podjetji Cifra in Biokoda. Prvo je v protivrednosti 14,3 tisočaka namenilo 40 licenc za kriptirane varnostne rešitve, drugo pa v protivrednosti 73,5 tisočaka 700 uporabniških licenc za zasebne storitve oblaka, ki so prav tako zaščitene s kriptografijo.