Komentiranje

Na paralimpijske igre v Tokio tudi Mateja Pintar Pustovrh

N.N.
27. 7. 2021, 09.31
Posodobljeno: 27. 7. 2021, 09.42
Deli članek:

Od minule srede pa je slovenska odprava, bolje rečeno zastopstvo, na prihajajočih 16. poletnih paralimpijskih igrah v Tokiu, bogatejša za eminentno ime.

Žiga Zupan/Sportida
Mateja Pintar Pustovrh

Tam bo svoj debi pred komentatorskim mikrofonom doživela Mateja Pintar Pustovrh, paralimpijska prvakinja z iger v Atenah, kjer je zlato osvojila v paranamiznem tenisu. Tokrat Mateja ne bo za namiznoteniško mizo, ampak bo ena od komentatork namiznoteniškega turnirja, kjer se bodo parašportnice in parašportniki v 22 tekmovalnih skupinah borili za odličja. Mateja je del ekipe, ki bo v okviru OBS (Olympic Broadasting System) skrbela za komentiranje.

»Prvič sem se s tem spoznala na evropskem in svetovnem prvenstvu v paranamiznem tenisu v Laškem in Celju v letih 2017 in 2018. Takrat sem komentirala par tekem. Potem pa mi je Pablo Perez, ki je pri mednarodni namiznoteniški zvezi zadolžen za paranamizni tenis, dejal, da iščejo potencialne komentatorje, ki bi z OBS-om sodelovali v času paralimpijskih iger v Tokiu. Ideja mi je bila všeč, Pablo Perez je moje podatke posredoval OBS-u, potem pa sem jim posredovala še svoj življenjepis in nekaj posnetkov mojega komentiranja iz Laškega in Celja. Opravili smo še dva telefonska pogovora, lani januarju smo bili že vse dogovorjeni,« nadaljuje Mateja.

Pred njo je naporen ritem komentiranja tekem, v uvodnih krogih bo po en komentator na mizo, potem po dva. V prihodnjih tednih bo znan razpored, Mateja, profesionalka ob glave do pete, pa se že pripravlja. »Velika prednost je, da bom komentirala nekaj, kaj poznam, sem nekdanja parašportnica. Malo je ljudi, ki so v podobni situaciji, potem pa je treba to še povedati suvereno v angleščini,« Mateja o svojih adutih pred mikrofonom. »V vsakem od razredov, v katerih se merijo, bom pogledala, kdo so favoriti, obnovila bom tudi pravila igre, ki so se nekaj menjala, odkar sama več ne igram,« nadaljuje naša sogovornica. Je pa tudi Mateji, tako kot celemu parašportu, zagodel COVID-19. V tem letu in pol tekmovanj praktično ni bilo, razen kvalifikacij za paralimpijske igre, ki jih je v Laškem uspešno izvedla Zveza za šport invalidov Slovenije ‒ Slovenski paralimpijski komite.

»Zelo se veselim iger v Tokiu,« pove Mateja, ki tako odhaja na svoje 4. paralimpijske igre, dosedaj je uspešno nastopala v letih 2004, 2008 in 2012. Tokrat pa v drugačni, novi vlogi. »V mladosti sem želela postati športna novinarka. Pa sem potem zašla na druga pota, v parašport. Ko sem razmišljala o študiju novinarstva, sem menila, da je to morda neizvedljivo oz. otežkočeno, ker je precej terenskega dela. No, pa mi je zdaj uspelo, s krajšo oz. malce daljšo potjo naokoli,« smeje pripomni Mateja.

Mateja je v letošnjem koledarskem letu sicer precej aktivna pred kamero oz. pred mikrofonom. Aktivno sodeluje z Zvezo za šport invalidov Slovenije ‒ Slovenskim paralimpijskim komitejem. Tako je skupaj v paru vodila dogodek 100 dni do Tokia, povezovala je novinarsko konferenco 50 dni do Tokia, v teh dneh pa na YouTube kanalu zveze (tole je zadnji pogovor z Robijem Bojancem) in facebooku spremljate pogovore Srečanja s parašportniki. Pogovore vodi in moderira prav Mateja, partner zveze pri tem projektu pa je Loterija Slovenija.

»Morda to res ni generalka za Tokio in komentiranje. Na te pogovore se vnaprej pripravim, ne potekajo v živo, niti v angleščini. Je pa bilo super snemati te pogovore in so mogoče bolj potrditev nečesa, kjer se vidim,« pristavi Mateja, ki bo morda v Tokiu komentirala tudi nastope, ki so tako ali drugače povezani s Slovenijo. Tam bo nastopil Slovenec Luka Trtnik, hkrati pa bo tam tekmovala reprezentanca Velike Britanije, ki jo vodi Slovenec, izjemni trener Gorazd Vecko, ki je bil tudi Matejin trener! »Gorazdova ekipa je že stalnica na velikih tekmovanjih, zelo so uspešni. Glede na to, da so veliko priprav tudi tokrat opravili v Sloveniji, ne dvomim v njihov vnovičen uspeh. Luka odhaja na svoje prve paralimpijske igre, kamor so ga povabili. Najbrž ne cilja na medaljo, zagotovo pa v maniri vseh parašportnikov odhaja na igre, da bi zmagoval. Zato tudi njemu želim vse dobro in uspešno v Tokiu,« sklene Mateja.