Korakamo proti četrtemu valu

Minister Poklukar povedal, koliko otrok smo doslej cepili v Sloveniji

S.R./STA
26. 7. 2021, 16.56
Posodobljeno: 26. 7. 2021, 20.54
Deli članek:

Zdravstveni minister Janez Poklukar je danes dejal, da korakamo proti četrtemu valu epidemije.

STA
Janez Poklukar v Radečah.

Minister za zdravje Janez Poklukar se danes mudi v Radečah, kjer je s predstavniki zdravstvenih domov Sevnica, Brežice in Radeče spregovoril o cepljenju proti covidu-19 in obvladovanju epidemije na terenu. Po njegovih besedah je celotna Slovenija v istem čolnu in si pri odločitvi za cepljenje zastavlja enaka vprašanja. Cepil se je tudi sam, a ne zato, ker je minister, temveč ker verjame stroki in njenim ugotovitvam glede cepljenja, je pojasnil ter dodal, da so se "z namenom zagotovite čim večje precepljenosti odločili za odprtje cepilnih centrov po državi od 8. do 22. ure."

Poklukar je postregel tudi s podatkom, da je v Sloveniji, kjer je trenutno precepljenih 37,4 odstotka ljudi, cepljenih 13.000 otrok med 13 in 18 letom starosti. Minister si želi, da bi bile te številke še večje.

Po njegovih besedah število okuženih v zadnjih dneh narašča, kar pomeni, da korakamo proti četrtemu valu epidemije nadležnega koronavirusa. Poklukar pričakuje, da bo po 10. avgustu začelo naraščati število okuženih, ki bodo potrebovali bolnišnično zdravljenje. Pojasnil je tudi, da je prejšnji teden v Sloveniji delta različica novega koronavirusa postala prevladujoča.

C, ne P in T

Spomnil je, da je danes prvi dan od uvedbe protokola PCT. Minister si želi, da bi bilo cepljenja, ki je v tem protokolu označeno s črko C, čim več, čim manj pa tistega, kar označujeta črki P in T. 23. avgust je Poklukar označil kot dan, ko bo treba za določene aktivnosti plačati testiranje na novi koronavirus. Ob tem je navedel, da je v zadnjih dveh mesecih strošek hitrih antigenskih testov dnevno znašal 308.000 evrov.

Tudi direktorji omenjenih zdravstvenih zavodov, v katerih je cepljenih od 73 odstotkov do 88 odstotkov vseh zaposlenih, so občane pozvali k cepljenju.

Minister se je dotaknil tudi aplikacije za preverjanje PCT pogojev, ki je trenutno zaradi tehničnih težav nedostopna. Pričakuje, da bo ta spet dosegljiva najkasneje zvečer oziroma zjutraj.