Poletna sezona je na vrhuncu, številni Slovenci si v bližnjih in daljnih turističnih krajih polnijo baterije, na koncu pa se vsak sooči z računom. Če je bilo včasih jasno, da je najcenejše dopustovanje v kampu, so se s širitvijo ponudbe in spremembo dopustniških navad tudi cenovna razmerja med različnimi oblikami počitniškega bivanja spremenila. Pogledali smo na hrvaško obalo – koliko je treba odšteti za desetdnevne počitnice v šotoru, mobilni hišici, apartmaju ali hotelu s polpenzionsko ponudbo?

Istra

Okvirne cena najema na dan

Kampirno mesto: od 20 do 40 evrov;

mobilna hišica: od 150 do 200 evrov na dan;

apartmaji: od 100 evrov na dan.

V nam bližnji Istri bi štiričlanska družina za bivanje v kampu Sirena v bližini Novigrada odštela okoli 800 evrov. Če bi si na isti lokaciji omislili bivanje v mobilni hiški, bi jih desetdnevno bivanje med 1. in 10. avgustom stalo med 1300 in 3000 evrov, odvisno od tega, kakšno mobilno hiško bi si družina izbrala. Čeprav se cene lahko primerjajo tudi z bolj ležerno hotelsko storitvijo, pa bi na vrhuncu sezone prosto mobilno hišico le stežka našli. Če bi se odločili za glamping oziroma prenočevanje v luksuznih šotorih, bi za ta užitek morali odšteti kar okoli 2000 evrov. Desetdnevno bivanje v hotelu s štirimi zvezdicami in polpenzionsko ponudbo bi našo družino stalo več kot 4000 evrov, glede na ponudbo na spletnem portalu Trivago pa bi za bivanje v hotelu s tremi zvezdicami, ki vključuje tudi zajtrk, odšteli okoli 1400 evrov. Podali bi se lahko tudi v katerega od zasebnih apartmajev, kje se cene na območju Novigrada gibljejo od 700 evrov navzgor.

Camping-Glamping-Krk_photo-Valamar-d-d_rgb
Valamar-d-d
Glamping v luksuzno opremljenih šotorih nas lahko stane tudi več kot 200 evrov na noč.

Na našem Krku

Če bi se družina, po zgledu eminentnih slovenskih politikov, odločila, da je za pravega Slovenca primeren dopust na otoku Krku, bi najbolj ugodno počitnikovali v kampu Pila v Punatu, kjer otroke do 12. leta starosti gostijo zastonj, desetdnevne počitnice v šotoru ali lastni prikolici pa bi družino prišle nekaj manj kot 500 evrov. V Aminess Atea Camping Resortu v Njivicah bi jih najem mobilne hišice, če bi te bile proste, stal od 1500 pa vse do 2800 evrov, kolikor stane najem najbolj luksuznega mobilnega domovanja, ki premore ob verandi celo bazen. Hotelska namestitev s štirimi zvezdicami bi družino stala od 2200 evrov navzgor, cene najema zasebnega apartmaja pa se začnejo pri 800 evrih za namestitve malce bolj v notranjosti otoka in se nato višajo glede na bližino morja in opremljenost, povprečna cena pa se giblje okoli 1300 evrov za desetdnevno bivanje na vrhuncu sezone.

mobilna bazen 2
Aminess
Deset dni v mobilni hišici z bazenčkom vas bo stalo 2800 evrov. Brez hrane in pijače.

Biograd

Nekoliko bolj južno smo si za primerjavo izbrali Biograd in njegovo okolico. Pri Slovencih je izredno priljubljen kamp Soline, kjer bi lahko šotorili na parceli, opremljeni z vodo, elektriko in kanalizacijo, za slabih 600 evrov. Luksuz desetdnevnega bivanja v mobilnih hišicah bi družino stal okoli 1500 evrov. Če bi se podali v hotel s štirimi zvezdicami, ki ponuja družinski paket, bi jih polpenzionska ponudba stala 2700 evrov, v hotelu s tremi zvezdicami bi plačali od 1300 evrov navzgor, a ob tem je treba poudariti, da bi v terminu od 1. do 10. avgusta prostor v hotelu le težko našli. V skromnem studiu bi družino namestili za približno 800 evrov, za 1000 evrov pa bi si zagotovili že razmeroma spodoben apartma.

Jadranje

Če pa ste se, tako kot nekateri politiki, naveličali apartmajev in vil ter menite, da je za vašo družino najbolj primeren dopust na valovih, lahko za teden dni najamete jadrnico, za kar boste morali odšteti nekje od 3000 evrov navzgor, najem motornega plavila, na katerem lahko prespijo vsaj štiri osebe, vas bo stal vsaj 2500 evrov, navzgor pa so v navtiki cene že od nekdaj neomejene.