Zaslužen oddih

Pogačar se je poslovil, v domači Komendi ga že vneto čakajo

S.R./STA
25. 7. 2021, 14.18
Posodobljeno: 25. 7. 2021, 15.21
Deli članek:

Slovenski kolesarski as bo po napornih tednih vendarle dočakal zaslužen odmor, a ga še prej čaka vrsta obveznosti.

Profimedia
Tadej PogačarTadej Pogačar

Naporni dirki po Franciji, na kateri je letos znova slavil, je sledila dolga pot v deželo vzhajajočega sonca, kjer ga je čakal nastop na olimpijskih igrah. Okitil se je z bronasto medaljo, a je že takoj po včerajšnji dirki razkril, da se najbolj veseli povratka v domovino. Ritem je bil peklenski, a zdaj sledi zaslužen odmor. Pogačar se je od ekipe poslovil na slovenskem veleposlaništvu v Tokiu.

"S tako ekipo je lahko dirkati. Bili smo sicer samo štirje, a vedeli smo, zakaj smo tukaj. Pokazali smo ekipni duh, imeli smo se dobro in tudi izid je prišel," je v nagovoru predstavnikom Olimpijskega komiteja Slovenije, veleposlanici Ani Polak Petrič in ministrici za šolstvo in šport Simoni Kustec povedal Pogačar. Posebej se je zahvalil Janu Tratniku in Janu Polancu, ki sta mu v kritičnih trenutkih olimpijske cestne dirke pomagala do novega mejnika v karieri: "Res hvala obema Janoma. Fenomenalen teden je za nami."

STA
Sprejem slovenskih kolesarjev Jana Tratnika, Jana Polanca in Tadeja Pogačarja na Slovenskem veleposlaništvu v Tokiu.

Vloge so bile jasne

Sotekmovalca pa sta mu vrnila kompliment. "Vsi smo vedeli, da imamo Primoža in Tadeja. Čast je bila, da sem jima lahko pomagal," je med drugim odvrnil Tratnik, ki je opravil levji delež na dirki, ko je bilo treba slovenskega šampiona približati ubežnikom. "Vsak športnik si želi v ekipi takega vodjo," pa je tudi Polanc priznal, da so bile vloge vseh v ekipi jasne in da je to morda najpomembnejši del formule za uspeh.

"Res sem hvaležen vsem na Olimpijskem komiteju Slovenije, da so za nas storili vse, da smo na igre lahko prišli in oddirkali, kot znamo," je še dejal Pogačar in priznal, da je trenutno od vseh naporov v mesecu juliju že pošteno utrujen. "Seveda čutim utrujenost. Bomo videli, kako bo v prihodnjih dneh. Čaka pa me še zadnji del sezone, zato se bom najprej dobro odpočil."

Čakajo ga

Vneto ga čakajo tudi v domači Komendi, kjer so se vaščani za ogled kolesarstva na hitro zbrali že za finale lanskega Toura, letos pa na hipodromu spremljali celega. "Žal zaenkrat še ne grem tja. Imam še nekaj obveznosti. Ko pa pridem nazaj, takrat se bomo zanesljivo dobro podružili." Verjetno ga zaradi obveznosti ne bo niti na tradicionalnem sprejemu olimpijcev v Ljubljani v avgustu.

Na veleposlaništvu so se kolesarjev spomnili tudi s skromnimi darilci. Posebno pa so pripravili Miru Cerarju, ki je ob prvi izvedbi iger v japonski prestolnici leta 1964 tukaj osvojil zlato na konju z ročaji. Iz rok veleposlanice je prejel spominsko majico z zlatim napisom, ter sliko sebe v tekmovalnem elementu v obliki tradicionalnih japonskih junakov iz vsem dobro znanih animacij. Narisala jo je priznana japonska umetnica Aki Okuno.