Selektor Hauptman pojasnjuje

Znano, v kakšnih težavah se je znašel Roglič. Nastop na kronometru pod vprašajem?

S.R./STA
25. 7. 2021, 07.41
Posodobljeno: 25. 7. 2021, 08.20
Deli članek:

Primož Roglič ni prepričan, ali bo lahko nastopil na sredinem kronometru, a selektor Andrej Hauptman zatrjuje, da bodo storili vse, da ga na dirko optimalno pripravijo.

Profimedia
Primoža Rogliča so pestile težave s hrbtom.

22-letni kolesarski šampion Tadej Pogačar je Sloveniji včeraj prigaral prvo medaljo na olimpijskih igrah v Tokiu, k čemur so močno prispevali tudi njegovi moštveni kolegi. Primož Roglič, Jan Tratnik in Jan Polanc so opravili izjemno delo, a si je vsaj Roglič, ki je dirkal s posledicami grdega padca na francoskem touru, želel boljše uvrstitve. Hude poškodbe so terjale svoj davek, športnik pa zdravstvenim težavam ne more čez noč ubežati. Roglič bi moral v sredo nastopiti še na kronometru, a nastopa po včerajšnji cestni kolesarski dirki ni potrdil.

Roglič namreč zaradi krčev v spodnjem delu hrbta ni bil prepričan, ali bo lahko odkolesaril še v sredo. Kot je pojasnil, se bo o vsem dogovoril z vodstvom ekipe, mesto pa je pripravljen prepustiti drugemu. Selektor Andrej Hauptman je to možnost na drugi strani odločno zanikal.

"Primož je dokončna opcija, storili bomo vse, da ga optimalno pripravimo. Na cestni dirki je imel težave, upamo, da bo na vožnji na čas bolje," je dejal Hauptman, do sobote kolesar z najvišjo slovensko olimpijsko uvrstitvijo, petim mestom z iger leta 2004 v Atenah: "Bil sem predolgo. Slovensko kolesarstvo bi si že prej zaslužilo kolajno, bilo pa je samo vprašanje časa, kdaj me bo kdo prehitel." 

Ni bilo časa

Dobitnik bronaste kolajne s svetovnega prvenstva iz leta 2001 ni imel časa, da ustrezno proslavi bron Tadeja Pogačarja na cestni dirki, pravi, da je bilo preveč dela za kakšno proslavo. "S podelitvijo kolajn se naše delo ni končalo. Treba je bilo pospraviti in pripraviti kolesarje na odhod. Trije danes že potujejo domov, zaradi obveznosti ob kolajni pozneje, kot smo načrtovali, zato smo morali to uredi. Hkrati smo že začeli pripravljati tudi reči za Eugenijo Bujak, ki jo nastop čaka danes," je dejal Hauptman.

Opravil je garaški posel

Priljubljeni Hempi se je še enkrat ozrl na razplet dirke, še vedno ni mogel skriti navdušenja, predvsem nad delom Jana Tratnika, ki je v boju z vsemi reprezentancami opravil pameten in garaški posel.

"Tratnik je bil fenomenalen. Dirka je bila stresna, potekala je v težkih pogojih, na enodnevnih preizkušnjah se hitro lahko obrne vse na glavo. Vsi so dirkali proti nam, Tratnik je praktično sam vlekel, nihče mu pri tem ni hotel pomagati. Pričakovali smo nekaj takega, fantje pa so res odirkali, tako, kot smo se dogovorili. Poleg fenomenalnega Tratnika, pa ne smemo pozabiti na Jana Polanca. Bil je ves čas pri avtu, se vračal po okrepčilo za druge. Tudi po padcu se je pred zadnjim vzponom vrnil v glavno skupino, a malo prepozno, da bi lahko resneje pomagal na vzponu. Skratka odlična dirka za nas, škoda je le za težave Primoža, ki pa je bil na zadnjem vzponu vendarle ob Tadeju in je opravil svoje," je svoje izbrance ocenil Hauptman.

Piko na i odličnemu delu je postavil Pogačar, ki se je na koncu izkazal tudi s skupinskim sprintom, ki mu je prinesel tretje mesto. "Pogačar je še enkrat potrdil tisto, po čemer slovi. On ne naredi nobene napake in če k temu dodamo fenomenalno pripravljenost, je to medalja," je recept za odlične rezultate svojega varovanca v reprezentanci in klubu UAE Emirates predstavil selektor.