že 26 primerov

NIJZ na teh področjih zaradi pojava zajčje mrzlice odsvetuje pitje vode iz narave

A.S.
23. 7. 2021, 18.05
Deli članek:

Gre za redko bolezen, ki je na Primorskem niso zaznali že dve desetletji.

Štefan Vesel
Fotografija je simbolična.

Tularemijo ali zajčjo mrzlico povzroča bakterija Francisella tularensis, ki se prenaša z živali na človeka (zoonoza). Ne prenaša se s človeka na človeka. Zdravijo jo z antibiotiki. Znaki okužbe so mrzlica, vročina, glavobol, lahko tudi bruhanje, driska in bolečine v trebuhu. Inkubacijska doba je od enega do deset dni, najpogosteje tri do pet dni.

V Sloveniji so letos zabeležili 26 primerov zajčje mrzlice pri ljudeh, od tega kar 25 primerov na Goriškem en primer na Gorenjskem, je sporočil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ).

Med letoma 2005 in 2020 so zabeležili 29 tovrstnih primerov, večinoma na Gorenjskem in v Prekmurju. Na Goriškem pa zadnjih 20 let ni bilo primerov.

Ugotovitve epidemiološke obravnave kažejo, da je zaradi mišjega leta in občasnega obilnega deževja bakterija, ki povzroča tularemijo, močno razširjena v naravi. Voda se lahko onesnaži z bakterijo s trupli okuženih živali ali izločki okuženih živali - najpogosteje so to glodavci. 

Zaradi pojava tularemije na NIJZ zato odvsetujejo pitje vode iz vodnih virov v naravi (nenadzorovani izviri, studenci...) v občini Tolmin in Občini Ajdovščina.