»stvar je tehnično postavljena«

Preverjanje PCT pogojev obvezno od ponedeljka dalje, aplikacija trenutno le za Android. Ima pa še eno veliko pomanjkljivost ...

J.P.
23. 7. 2021, 10.49
Posodobljeno: 23. 7. 2021, 12.21
Deli članek:

Preverjala bo zgolj veljavnost potrdila, ne pa tudi identitete osebe, ki ga bo predložila

Bobo
NIJZ je svoj del opravil.

Od ponedeljka bo pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani) veljal za udeležbo na dogodkih in shodih, je včeraj določila vlada. Organizatorji dogodkov oziroma shodov bodo dolžni preverjati izpolnjevanje pogoja.

Zgolj veljavnost potrdila

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek in strokovni sodelavec Centra za informatiko v zdravstvu na NIJZ Anže Kavšek sta danes predstavila aplikacijo za preverjanje EU DCP potrdil.

Aplikacija je trenutno na voljo samo za pametne telefone z operacijskim sistemom Android; da bo delujoča tudi na iOS, bo treba počakati še dva tedna. Dostopna je preko spletne strani eZdravje. Uporabniki do aplikacije še ne morejo dostopati prek spletnih trgovin Google Play ali App Store.

Osebnih podatkov ne shranjuje, sta opozorila Krek in Kavšek. Kot je pojasnil slednji, so, ko se odčita QR koda, na mobilniku z aplikacijo prikažejo ime, priimek ter datum rojstva. Prikaže se še status: prebolevnik, testiran, cepljen. Osebni podatki se torej nahajajo le na potrdilu, ob tem pa se pojavi vprašanje, kako potrditi istovetnost osebe, ki je predočila kodo bodisi v elektronski bodisi papirnati obliki. Kot je dejal Krek, je to, ali bodo podatke preverjali z osebnimi dokumenti, v pristojnosti drugih. »Odgovorni v tej državi, ki imajo to področje pokrito, morajo zagotoviti, da se preverja identiteto,« je dejal in dodal, da je NIJZ svoje opravil: »stvar je tehnično postavljena«, zakonska opredelitev pa je v domeni drugih.

Aplikacija tako preverja le veljavnost potrdila; v primeru prebolevnosti, če ji je potekel rok; in v primeru testiranja s hitrim oziroma PCR testov, če je od takrat preteklo več kot 48 oziroma 72 ur. Ob tem je Kavšek pripomnil, da so izvajalci hitrih testiranj dolžni izdati DCP potrdilo.

Kot je izpostavil Krek, je aplikacija namenjena organizatorjem dogodkov, ki bodo pri udeležencih preverjali pogoj PCT. Njen namen je zgolj, da zagotovi, da v zaprtih prostorih ni okuženih ljudi, je dodal.

Delovala bo

Glede stroškov za razvoj je Krek dejal, da niso bili veliki, Kavšek pa je na pomisleke o njenem delovanju odgovoril, da je aplikacija že od začetka julija v uporabi na vseh mejnih prehodih in da od takrat težav ni bilo, zato jih tudi ne pričakujejo. Temu je Krek pristavil, da so njihovi strežniki dovolj močni za povečano število uporabnikov.