Delavci migranti

V primeru karantene bi lahko ostali brez službe

Ines Baler, Vestnik
23. 7. 2021, 18.59
Posodobljeno: 23. 7. 2021, 18.59
Deli članek:

Nad spremenjenimi pogoji vstopa v Slovenijo, tako da za vse velja pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani), so najbolj razočarani delavci migranti, ki dnevno odhajajo na delo v tujino. V Sindikatu delavcev migrantov Slovenije poudarjajo, da je testiranje logistična težava, saj so centri v času odhoda v službo in prihoda domov zaprti, negativni izvid hitrega testa za prehod meje pa ne sme biti starejši od 48 ur oziroma izvid PCR-testa ne več kot 72 ur.

Vestnik.si
Pred cepilnim centrom v Zdravstvenem domu Murska Sobota se je v petek vila dolga kolona čakajočih. Eden od vzrokov je nedvomno napoved zaračunavanja hitrih antigenskih testov, drugi pa verjetno tudi zaostreni pogoji vstopa v Slovenijo.
Slovenska vlada je v ponedeljek sprejela uredbo o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb s koronavirusom. Hitri testi bodo plačljivi, razen za osebe, ki lahko povzročijo širjenje covida-19 s svojim delom ali ravnanjem v okolju, v katerem delujejo, ter za osebe, ki se ne smejo cepiti, kar morajo izkazati s potrdilom zdravnika.

Mario Fekonja, predsednik Sindikata delavcev migrantov Slovenije, je za Vestnik dejal, da prizadevanja za spremembe še niso obrodila sadov, po njihovih podatkih pa do zdaj zaradi pomanjkanja dokazil še nobenega delavca niso napotili v desetdnevno karanteno. Kot je pojasnil predsednik, si v sindikatu prizadevajo za prehodno obdobje, ki bi ga lahko delavci porabili za cepljenje. »Vemo, da če se delovni migrant danes cepi, se bo moral testirati še do takrat, ko prejme drugi odmerek, in po tistem še v obdobju, ko se razvija zaščita. To je ena možnost, druga pa, da bi tudi pri nas veljalo tako kot za vstop v Avstrijo, torej da je veljavnost testa sedem dni.« Fekonja pravi, da vlada tem spremembam ni naklonjena. 

Že v prvih dneh po spremembi pogojev na mejah so v sindikatu omenjali možnost protesta. Fekonja je zdaj nekoliko umiril žogico in dejal, da so bili protesti pred mejnimi prehodi omenjeni v afektu. »Mej seveda ne bomo zapirali, saj bi tako naredili škodo svojim članom.« Sindikat je na facebooku pred dnevi objavil anketo, v kateri je spraševal, koliko ljudi bi bilo pripravljenih iti zapirat meje. V enem dnevu in pol se jih je odzvalo okoli tisoč dvesto. Toda Fekonja pravi, da so po laični analizi ugotovili, da se je odzvalo veliko ljudi, ki nimajo nobene zveze z delavci migranti, ampak so nasprotniki cepljenja in testiranja. Ob tem zatrdi, da takega razmišljanja ne podpirajo, ampak menijo, da je cepljenje edina možnost za normalno življenje.

Dreamstime
Delavci migranti bodo v primeru, da jim na meji odredijo karanteno, najverjetneje izgubili zaposlitev v Avstriji.

»Protest sicer ni izključen, vsekakor pa ne pred mejnimi prehodi,« je jasno povedal predsednik. Zavedajo se, da bodo delavci migranti, če jim na meji odredijo karanteno, najverjetneje izgubili zaposlitev v Avstriji. »Zadnja stvar, ki sem jo predlagal predsedniku Slovenske nacionalne stranke Zmagu Jelinčiču, da bi predlog podal naprej, je, da če oseba pride na mejo brez testa, je ne napotijo v karanteno, ampak ima 24 ur časa, da opravi testiranje. Pogoji so namreč restriktivni, vlada pa ne pozna delovnih razmer, navad in zakonodaje v Avstriji, kjer je odpuščanje dosti bolj omogočeno kot pri nas,« je še dejal Fekonja.

sta
Tudi hitri testi bodo kmalu plačljivi.



Brez bonov bi bili prazni 

Od petka lahko prebivalci Slovenije koristijo nove turistične bone. Polnoletni državljani imajo kot dobroimetje v informacijskem sistemu Finančne uprave Republike Slovenije evidentirano vrednost 100 evrov, mladoletni pa 50 evrov. Uporabili jih bodo lahko do konca leta v turizmu, gostinstvu, športu in kulturi. Tako imenovan BON21 je združljiv z lanskimi turističnimi boni, tudi postopek unovčitve je zelo podoben. Kot zanimivost dodajmo, da je bil v petek prvi novi bon rezerviran nekaj minut čez polnoč, prvi pa unovčen ob pol sedmih zjutraj. Do začetka tega tedna je bilo unovčenih nekaj čez devet tisoč bonov, slabih šest tisoč pa rezerviranih. Največ, 77 odstotkov, jih je bilo unovčenih na področju turizma. 

Družina Lovrenčec, ki v Moravskih Toplicah nudi nastanitve Pri štorklji, pravi, da turisti pri njih novih bonov še niso unovčili, a opažajo povpraševanje. »Gostje kličejo, vendar imajo še dosti bonov iz leta 2020. Več ali manj sicer vsi prihajajo koristit bone. Če teh ne bi bilo, bi bili prazni,« pravi Marjan Lovrenčec. Kljub bonom zatrjuje, da se izgubljenih mesecev ne da nikakor nadomestiti. »Zdaj je vsaj toliko zagotovljeno, da slovenski gostje ne gredo na Hrvaško, ampak zaradi bonov ostanejo doma. Če jih ne bi bilo, bi vsi pobegnili na Hrvaško,« meni in dodaja, da pri njih ponujajo osem sob in dva apartmaja, v času počitnic pa so polno zasedeni.