Slovenija

Olimpijski komite zavrnil pobudo Schinasa in Janše

G.G./STA
23. 7. 2021, 09.20
Posodobljeno: 23. 7. 2021, 09.24
Deli članek:

Slovenska reprezentanca na uvodni slovesnosti poleg slovenske zastave ne bo nosila evropsko.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Kot je po poročanju bruseljskega spletnega medija Politico povedal eden od tiskovnih predstavnikov Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok), lahko vsako olimpijsko moštvo uporabi zgolj eno zastavo, en emblem in eno himno, ki jih sprejme nacionalni olimpijski komite in potrdi izvršni odbor Moka.

"Pri tem iz razumljivih razlogov niso dovoljene nobene izjeme, saj bi se sicer Mok soočil s številnimi prošnjami različnih inštitucij, ki že sicer, tako kot EU, delijo vrednote, ki predstavljajo jedro olimpijskih iger," so poudarili predstavniki Moka.

V pismu, ki sta ga podpredsednik Evropske komisije Margaritis Schinas in slovenski premier Janez Janša na Mok naslovila v nedeljo, sta predlagala, da bi slovenski športniki na slovesnem odprtju nosili še zastavo EU, s čimer bi bili "ambasadorji evropske enotnosti in vrednot, na katerih temelji unija in ki se ujemajo z vrednotami olimpijskega gibanja".

Mok se je na to odzval, da vsi udeleženci olimpijskih iger predstavljajo skupne vrednote EU in olimpijskega gibanja.

"V Tokiu so se zbrali športniki 205 nacionalnih olimpijskih komitejev in olimpijska ekipa beguncev, kar je močno sporočilo miru, solidarnosti in odpornosti vsemu svetu. Mok te vrednote deli skupaj z Evropsko unijo," so še pojasnili pri Moku.