Na vodilnih mestih v DUTB, ljudsko poimenovani slaba banka, je vrelo že več dni. V sredo je položaj zapustil predsednik upravnega odbora Franc Dover, ki je bil na ta položaj v kvoti SDS imenovan šele pred petimi meseci. Odstopil je tudi član upravnega odbora Marko Tišma, ki je veljal za poslovnega zaupnika prvaka SMC Zdravka Počivalška.

Ministrstvo za finance je po Doverjevem odstopu predlagalo imenovanje odvetnika Francija Matoza. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo pa imenovanje Gregorja Planteua. Vlada je predloga sprejela. Dodajajo, da sta nova neizvršna direktorja imenovana z današnjim dnem. Glede na to, da se življenjska doba DUTB zaključi 31. decembra 2022, se tudi mandat obeh zaključi s tem datumom.

Matoz, odvetnik stranke SDS in premierja Janeza Janše, je od sredine julija predsednik nadzornega sveta Luke Koper. V nadzornem svetu Slovenskih železnic je namestnik predsednika.

Planteu je v upravi Mercatorja od maja 2017 bdel nad posli družbe z Agrokorjem. S prenosom delnic Mercatorja na Fortenovo se je njegova vloga končala, od 19. maja pa ni več izredni član uprave Mercatorja.

V DUTB sicer iščejo glavnega izvršnega direktorja. Na razpis, ki je bil objavljen konec junija, iztekel pa se je 15. julija, je, kot so danes za STA povedali v DUTB, prispelo šest prijav. Postopek je v teku, so dodali.

Glavnega izvršnega direktorja DUTB bodo imenovali neizvršni direktorji. Mesti v izvršnem vodstvu zasedata Robert Rožič, ki je bil aprila imenovan za vršilca dolžnosti glavnega izvršnega direktorja, in Matej Pirc. Še eno mesto se je izpraznilo po aprilskem odpoklicu Dimitrija Picige.

Ozadje

Pri spletnem portalu necenzurirano.si so v začetku julija razkrili, da vrh slabe banke več tednov pretresajo spori. V ozadju gre za boj za obvladovanje institucije, ki ima še vedno v lasti za več kot pol milijarde evrov nepremičnin, lastniških deležev v podjetjih in drugega premoženja. Rožič naj bi tako že pred časom od upravnega odbora neuspešno zahteval, naj razreši Pirca, nekdanjega šefa Slovenskega državnega holdinga (SDH) v času vlade Alenke Bratušek, ki zdaj spada v kvoto SMC. Zaradi različnih mnenj do glasovanja o Pirčevi razrešitvi sploh ni prišlo.