Obeti

Smo na začetku četrtega vala. Takšni ukrepi nas čakajo, če bo precepljenih 60 odstotkov prebivalstva

L.K.
22. 7. 2021, 15.52
Posodobljeno: 22. 7. 2021, 16.52
Deli članek:

Lahko bi se nam ponovile številke iz tretjega vala.

Bobo
Če bo do jeseni precepljenih 60 odstotkov prebivalstva, bomo lahko val prebrodili z relativno blagimi samozaščitnimi ukrepi.

Smo na začetku četrtega vala, je povedal Leon Cizelj z Instituta Jožef Stefan. Naraščanje je pripisal relativno velikemu uvozu okužb. Posebnega razloga, da bi se rast do konca poletja začela ustavljati, ni – razen, če bomo začeli ravnati bistveno bolj samo zaščitno oziroma se bolj precepili. Dejstvo je, da imamo opravka z različico delta, ki ima vsaj dvakrat večje reprodukcijsko število (5-8), kot pa ga je imela različica, ki je v Evropi povzročila prvi val.

Če danes ne bi bili precepljeni, kot smo, bi že nekaj časa imeli »močen val«, je poudaril Cizelj. In če bo do jeseni precepljenih 60 odstotkov prebivalstva, bomo ob 35-odstotni prekuženosti lahko val prebrodili z relativno blagimi samozaščitnimi ukrepi, »zgolj« z zaščitnimi maskami, varnostno razdaljo in PCT pogojem.

S pojavom različice delta pa bi potrebovali kar 85-odstotno kolektivno imunost, kar vključuje prebolele in cepljene. "Če bi imeli sedaj 85 odstotkov ljudi imunih, bi se epidemija začela ustavljati brez kakršnihkoli drugih ukrepov," je navedel.

V Sloveniji je še vedno med 850.000 in 900.000 ljudi, ki se bodo zlahka okužili, če bodo prišli v stik z virusom, je še dodal Cizelj. To »več kot zadošča, da ponovimo številke iz tretjega vala«, torej več kot 1000 hospitaliziranih.