Napovedali so spremembe

Hrvaška bo na Jadranu zaostrila ukrepe, stvari so preresne

S.R.
22. 7. 2021, 11.12
Posodobljeno: 22. 7. 2021, 12.04
Deli članek:

Hrvaški premier Andrej Plenković je danes napovedal, da bodo v posameznih hrvaških županijah uvedli nove, strožje ukrepe za boj proti epidemiji sars-cov-2.

Profimedia
Največje število novih primerov okužbe beležijo v štirih jadranskih županijah.

Nove ukrepe, ki bodo doleteli tudi županije na jadranski obali, je sicer že včeraj napovedal hrvaški notranji minister Davor Božinović, ki je tudi vodja nacionalnega štaba civilne zaščite, danes pa je po poročanju hrvaških medijev njegove navedbe potrdil še Plenković. Ta je na današnji seji vlade poudaril, da je za njimi nekaj tednov stagnacije, a da so se razmere spremenile, epidemiološka slika pa se slabša.

V istrski županiji so v zadnjih 24 urah potrdili zgolj en primer okužbe, opravljenih pa je bilo 200 testov.

Kakšne zaostritve se obetajo? Božinović je včeraj dejal, da bi se moralo za vsa zbiranja in vse prireditve, na katerih je prisotnih več kot 50 ljudi, zahtevati izpolnjevanje pogoja PCT. Za udeležbo se bo tako potrebno izkazati z evropskim digitalnim potrdilom. Hkrati bi morale vse tovrstne prireditve pridobiti soglasje lokalne upravne enote in štaba civilne zaščite v posamezni županiji. Zaostritve se obetajo tudi na področju porok, ker naj bi se digitalno potrdilo zahtevalo, kadar se jih udeleži več kot 15 oseb, pri čemer bodo te predvidoma omejene na 200 ali 300 udeležencev.

Plenković je danes dejal, da beležijo »občuten porast« števila okuženih, čeprav so številke še vedno trimestne. Plenković je zato opozoril, da morajo biti zaradi turistične sezone še posebej previdni, skrb pa vzbuja zlasti dejstvo, da največje število novookuženih beležijo ravno v nekaterih jadranskih županijah, kot so zadrska, splitsko-dalmatinska in primorsko-goranska županija, ne pa tudi istrska županija, kjer stanje zaenkrat ostaja stabilno. Plenković je nove ukrepe zaenkrat napovedal za Dalmacijo. Včeraj so sicer zabeležili 191 novih primerov okužbe. O razmerah je spregovoril tudi minister za zdravje Vili Beroš, ki je dejal, da se soočajo z večjim številom manjših žarišč, zaradi česar se lahko hitro spremeni slika v celotnih županijah.

Kakšni bodo novih ukrepi na Jadranu, zaenkrat še ni povsem jasno, a bodo v veljavo predvidoma stopili prihodnji ponedeljek.

koronavirus.hr
Trenutno število aktivno okuženih po podatkih hrvaške vlade.