Testiranje šolnikov

Štrukelj: Če se bo država odločila za to možnost, jo bo morala tudi plačati

S.R./STA
21. 7. 2021, 15.29
Posodobljeno: 21. 7. 2021, 15.30
Deli članek:

V sindikatu šolnikov ocenjujejo, da je obveznemu tedenskemu testiranju zaposlenih odklenkalo. V kolikor mu ni, ga bo po njihovem mnenju morala plačati država.

STA
Štrukelj meni, da razmisleki vlade niso tako dobri kot bi bili po posvetovanju s strokovnjaki s šolskega področja.

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj je danes razodel svoje videnje Uredbe o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z novim koronavirusom, ki so jo v sindikatu natančno proučili skupaj s pravno službo. Spomnimo, uredba, ki jo je v torek predstavil minister za zdravje Janez Poklukar, bo v veljavo vstopila 23. avgusta. V skladu z uredbo med drugim za večino ne bo več brezplačnega testiranja s hitrimi testi, cena testiranja, ki jo bodo izvajalci zaračunali potrošnikom, pa ne bo smela presegati 12 evrov.

V sindikatu šolnikov so po Štrukljevih navedbah ugotovili, da uredba odpira več vprašanj kot daje jasnih odgovorov, "kar sicer ni neobičajno za urejanje vprašanj, ki naj bi nevtralizirali epidemijo v naši državi". Ob tem je dodal, da je ena stvar povsem jasna, in sicer, da od uveljavitve naprej obvezno tedensko testiranje za zaposlene v vzgoji in izobraževanju ne bo več v veljavi ter da slednje velja tudi za vrtce, ki sicer za razliko od šol med počitnicami normalno funkcionirajo.

Če bodo uvedli, bodo morali plačati

V Svizu se po navedbah Štruklja sicer zavzemajo za prostovoljna samotestiranja, ki bi temeljila na zaupanju do zaposlenih. Dodal je še, da je sicer prostovoljno cepljenje za sindikat najbolj učinkovit način, kako zaustaviti in nevtralizirati epidemijo.

V sindikatu upajo, da bodo oblasti položaj šol podrobneje opredelile pred začetkom šolskega leta, pri čemer je izpostavil njihovo stališče, da mora v primeru ponovne uvedbe obveznega testiranja zaposlenih država testiranje tudi plačati. "To pravno dejstvo je nesporno, neizpodbitno in ni nobene druge možnosti kot to. Če uveljaviš nekaj, kar naj bi bilo v funkciji varnosti pri delu, je delodajalec to dolžan tudi plačati," je bil jasen.

Štrukelj je bil kritičen do besed ministra Poklukarja, ki je presojo o testiranju prepustil kar vsakemu delodajalcu posebej. "Za naš primer bi to pomenilo, da bi nastopil kaos. Če se bo vsaka šola odločala po svoje, bomo imeli sto različnih rešitev," je dejal. Po njegovi oceni je tudi jasno, da razmisleki vlade niso tako dobri kot bi bili po posvetovanju s strokovnjaki s šolskega področja.