Zamisel o novih interpelacijah

Jerca Korče bi rada videla, da bi ministri "popadali kot domine"

G.G./STA
21. 7. 2021, 14.00
Posodobljeno: 21. 7. 2021, 14.02
Deli članek:

Poslanka LMŠ Jerca Korče meni, da je čas za nove interpelacije.

Primož Lavre
Poslanka LMŠ Jerca Korče.

Jerca Korče na Twitterju ocenjuje, da bi ministri morali popadati kot domine. Navedla je okoljskega ministra Andreja Vizjaka, pravosodnega ministra Marjana Dikaučiča, ministra za zdravje Janeza Poklukarja in za finance Andreja Širclja. "Ko ne gredo sami, je odgovornost opozicije, da sproži plaz interpelacij," meni Korčetova.

Podpredsednica opozicijske LMŠ je glede Vizjaka spomnila na nedavni referendum, na katerem so volivci prepričljivo zavrnili novelo zakona o vodah. Med razlogi, zaradi katerih bi po njenem mnenju moral oditi pravosodni minister, je navedla nedavni odstop njegovega državnega sekretarja Anžeta Erbežnika. Ta je pojasnil, da odstopa zaradi nezmožnosti strokovnega dela na način spoštovanja prava EU, vladavine prava in pravne države ter človekovih pravic. Korčetova je spomnila še na poročilo EU o vladavini prava.

Širclju očita "zavožene javne finance" in še navaja, da direktor Finančne uprave RS Ivan Simič "sestankuje z zaporniki", kot je poročal spletni portal necenzurirano.si

Ministru za zdravje Korčetova očita zmešnjavo pri epidemiji covida-19.

V opoziciji so sicer po močnem vladnem porazu na referendumu tik pred parlamentarnimi počitnicami vnovič omenjali možnost vložitve konstruktivne nezaupnice, če bi dobili 46 poslanskih podpisov. S to napovedjo se je izpostavila predsednica SD Tanja Fajon. Opozorila je na glasovanja v DZ minuli teden, zlasti glede ministra za digitalno preobrazbo Marka Borisa Andrijaniča, ter na ravnanje DeSUS. DZ je v petek Andrijaniča imenoval s 45 glasovi, podprla sta ga tudi dva poslanca Desusa. Del opozicije je tako ocenil, da se je Desus pokazal kot del koalicije.